IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
12:42 | 30 юли 2020
Обновен: 15:49 | 21 март 2024

Туристическият бранш: Сезонът е катастрофа

Смразяващи данни за туризма във Варна през месец май

По материала работи: Слав Велев
Туристическият бранш: Сезонът е катастрофа

Пълен провал на туристическия сезон. Така браншът в България определя ситуацията в пика на лятото. В най-силния месец юли спадът на чартърните полети е 90%. Според експертите причината е не само пандемията, но и липсата на ясна държавна стратегия за развитие и подпомагане на туризма, предава БНТ.

 

Обикновено пълните с хора и автомобили алеи и улици в курорта "Златни пясъци" край Варна изглеждат полупразни. На плажа има туристи, но се чува само румънска и българска реч. Работят едва 30% от хотелите и то с по-малко от половината си капацитет. Според туроператорите, очакваният спад в броя на туристите този месец е 80%.

 

„Ако има някаква заетост в хотелите, тя се дължи не толкова на чартърни туристи, а на клиенти, които идват със собствени автомобили от Румъния и България”, заявява туроператорът Венци Танчев.

 

В черноморските ни курорти тази година няма англичани, а за Русия границите на общността са затворени. Работи се предимно с туристи от Централна Европа.

 

Браншът отправя остри критики към държавата и взетите решения.

 

„Няма политика, няма стратегия, по която ние да се движим. В Турция на 15 юни казаха отваряме, добре сте ни дошли. Ние ще съблюдаваме всички мерки и ще ви пазим. В момента от Украйна летят 22 града за Турция. Нещо това да ви говори?”, коментира туроператорът Гешо Любенов.

 

Туроператорите настояват за безвъзмездна финансова помощ, защото без нея ще е провален не само сезон 2020 г., но и следващият.

 

Отмяната на резервациите продължава на бързи обороти и от бранша не очакват ситуацията да се промени към по-добро през август и септември.

 

Според експертите още по-страшна ще бъде ситуацията със зимния туризъм у нас, защото в момента трябва да вървят записванията, a досега няма нито една резервация.

 

Междувременно катастрофални данни за туризма във Варна през месец май, до средата на който имаше извънредно положение заради пандемията от коронавирус, обяви Националният статистически институт. 

 

Реализираните нощувки са били малко над 10 хиляди или с близо 97 % по-малко спрямо същия период на миналата година. 

 

Във варненските хотели са отседнали само 300 чужденци, предимно от Италия, Русия,Германия и Франция. 

 

Приходите от нощувки са само половин милион лева. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна