IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Избрано
08:24 | 8 август 2020
Обновен: 07:38 | 15 април 2024

29-и ден на протести във Варна

Университетски преподаватели поискаха оставката на правителството в открито писмо

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук; Стела Николова

За 29-и ден варненци излязоха, за да протестират срещу кабинета и главния прокурор. Припомняме, недоволни от управлението на страната, направиха палатков лагер на кръстовището пред сградата на общината в понеделник, който в малктите часове на петък 7 август беше разтурен от полицията и преместен на площада.

 

 

В открито писмо десетки университетски преподаватели поискаха оставката на правителството заради "срастването на държавата и олигархичния бизнес, корупцията, политическия чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия".


Документът е подписан от преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Университета по архитектура, строителство и геодезия, Нов български университет, Университета за национално и световно стопанство.

 

Снощният протест във Варна започна с изпълнение на Миро Морски от Джанго Зе, като изпя пред множеството новата си песен, посветена на протестите:

"Незабавна, неизбежна оставка
докато страната ни стана на канавка.
Клонът с маймуните се скърши,
на хората търпението свърши.
Заедно протестираме,
мутри не толерираме,
нито минута повече - довиждане!...
Време е да си ходите,
наградите по затворите
Айде, че ще метем вече,
всичко се плаща, всичко се връща..."


Черно море

Коментари

Новини Варна