IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
12:01 | 9 август 2020
Обновен: 08:26 | 24 март 2024

Бъдещето - Европа става все по-сух континент

До края на века климатът ще се измени трайно

По материала работи: Слав Велев
Бъдещето - Европа става все по-сух континент

През последните две години в Централна Европа имаше невероятни жеги и продължителни засушавания, напомня Дойче веле. Екстремните климатични явления в бъдеще ще са увеличат многократно, предричат учени, пише Дойче Веле.

 

Редуващите се години на силни засушавания в Централна Европа ще станат значително повече и по-мащабни до края на века, ако емисиите от парникови газове не бъдат намалени.

 

Изводът е от проучване на Центъра за изследване на околната среда "Хелмхолц" в Лайпциг. За целта екипът учени от Германия и от Чехия е сравнил данните от двете сушави години 2018 и 2019 с дългосрочните данни за развитието на климата от последни 250 години.

 

Температурни рекорди

 

Резултатите показват, че от 1766 година насам в Централна Европа не е имало други две толкова сушави поредни години като споменатите вече 2018 г. и 2019 г. Тогава сушата е нанесла тежки поражения на обширни територии в Централна Европа - засегнати са били повече от половината площи в региона.

 

"Важно е да сме наясно със значението на засушаванията в последователни години, за да може да се изработи модел за предвиждане на рисковете", казва Рохини Кумар, един от авторите на проучването.

 

Ако се предположи, че през 2100 година ще се достигне пикът в отделянето на парникови газове, броят на поредните екстремно сушави лета в Централна Европа ще се увеличи седемкратно през втората половина на 21 век, предричат учените. Според тях, засегнатите от сушата земеделски земи тогава ще се увеличат с над 40 милиона хектара.

 

Ниско ниво на парникови газове - редки засушавания

 

Ако обаче парниковите газове нарастват с по-умерена скорост, броят на двойните летни засушавания ще се намали почти наполовина в сравнение със сценария за най-високите емисии. А при много ниски емисии на парникови газове продължителните летни засушавания ще станат още по-редки.

Коментари

Alexhaw ( преди 2 години )
Последнее время не могу найти качественную информацию чтоб получить независимое мнение по той или иной информации, в основном большая часть контролируема государством. Вижу что сейчас на небольших СМИ информация более достоверная. Нашел и хочу поделиться: https://russtoday.com/samyj-luchshij-smartfon-do-15000-rublej-v-2019-godu/https://russtoday.com/kogda-v-yaroslavle-nastupit-teplo-v-2018-godu/https://russtoday.com/budet-li-teplo-letom-2018-goda-v-kostrome/https://russtoday.com/pravos
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Ivanxxi ( преди 2 години )
Рекомендую Вам кропотливо перебирать СМИ источники поиска информации. Очень много правительственных и заангажированных. Хотела бы Вам предложить хорошее СМИ - russinfo.net, где я часто ищу информацию. Информация по ссылке: https://russinfo.net/otdyh/naselenie-zemli/naselenie-krasnodara-na-2017-god-sostavlyaet.html А где ищите Вы?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна