Eкоминистърът: Черноморието може да остане без питейна вода
Нужен е спешен ремонт на яз. "Порой" и яз. "Ахелой", смята Емил Димитров
Публикувана: 10 Aug 2020 | 10:12

Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие. Това предупреди в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

 

Язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие, и ако за Варна имаме решение през Девня и яз. "Цонево", то за Южното Черноморие...

 

На Нова година "Камчия" беше 100 млн. куб. метра, сега няма и 60. Нужен е спешен ремонт на яз. "Порой" и яз. "Ахелой", каза министърът.

 

С 50-60 млн. лв. в момента може да се спаси следващия летен сезон, коментира Димитров.

 

В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, за да може по тях да вървят хората и да не съсипват планината. Има прокурорска проверка, проектът трябва да се възстанови, мястото на багерите не е в Рила, допълни министър Димитров.

 

В четвъртък ще има възстановяване на пътеките, материалите за пътеките ще се качват с коне. Ще има и информационен център с база на планинските спасители.

 

Според министър Димитров проблемът с джиповете, които качват туристи към Седемте рилските езера, ще бъде прекратен след 13 август, тъй като зоната до парка ще стане под контрола на Парк "Рила" и РИОСВ-София.

 

Цялото интервю вижте във видеото.

Коментари ( 0 )