IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
14:45 | 16 септември 2020
Обновен: 12:43 | 23 април 2024

Може ли сезонът по морето да продължи до октомври?

Българският туризъм отчита най-лошия си сезон от близо 60 години

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Министерство на туризма

Тази година ще изпратим най-трудния сезон, откакто сме международна туристическа дестинация от близо 60 години, гласи рекапитулацията на туристическото черноморско лято, предаде БНР. 

 
Загубите на хотелиерите в Слънчев бряг от 50 до 85 на сто, въпреки че над 600 хил. българи избраха тази година да почиват на Южното Черноморие.


 
Родните туристи обаче не могат да компенсират липсата на цели тези от Русия, Великобритания и Скандинавските страни. 

 

 
Миналата година британските туристи са били над 600 хил. При 5525 чартърни полета през август миналата година сега са само 640. Отчетен е спад със 78 на сто. За юли отчетеният спад е 84 на сто. През август спадът на чартърните полети е със 78 на сто.

 

 
Туризмът категорично е сред най-засегнатите от кризата браншове.

 

 
По всичко изглежда, че 2021 г. отново ще разчита на българските туристи и на хората, които ще пътуват с автомобили до морето. А това от своя страна пък задълбочава липсата на паркоместа, наред с хроничния проблем с презастрояването. 
 

 

Обявеното в началото на лятото удължаване на сезона до 10 октомври няма да се състои. За тогава е бил планиран последния полет с израелски туристи, но заради усложнената ситуация там, той няма да се усъществи.
 

 

Очаква се сезонът да приключи на 22 септември.

 

 

Коментари

Новини Варна