IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
11:55 | 17 октомври 2020
Обновен: 12:27 | 23 април 2024

Вирусолог обясни ръста на новозаразени у нас от последните дни

Причините са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнахме на работните си места, коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова

По материала работи: Слав Велев
Кадър: БНТ

COVID-19 е нов вирус и ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него. С грипния вирус сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия коронавирус не е така.

 

Това обясни в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

 

Причините за ръста на новозаразени през последните дни са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнахме на работните си места, прекарваме голяма част от времето си в закрити помещения. През лятото и слънцето помага много със своите ултравиолетови лъчи, обясни вирусологът.

 

Коронавирусът показва по-голяма стабилност в сравнение с грипния вирус, два пъти по-ниско е нивото на мутиране. В момента няма вариант на вируса, мутация, за която да имаме данни, че е свързана с по-тежко протичане или по-висока смъртност, подчерта проф. Александрова.

 

По думите ѝ тежестта на клиничната картина зависи както от самия вирус, така и от нас - хората, от нашата имунна система и генотип.

 

По въпроса дали трябва да има затягане на мерките, проф. Александрова препоръча те да се спазват, особено носенето на маски и спазването на физическа дистанция.

 

Нека се сетим, че медицинските специалисти - лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно, аргументира се вирусологът относно това дали честото носене на маски крие рискове за здравето.

Коментари

Новини Варна