IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
09:00 | 9 март 2018
Обновен: 21:25 | 28 март 2024

Радост Денева от школа „Европейски мост“ към ОДК: Винаги защитавам позицията си!

Детският дух, който притежава учителката ни Долорес Коева, ме вдъхновява при всяка среща, споделя момичето в рубриката „Надеждите на Варна“

По материала работи: Пламен Янков
Радост Денева

Радост Денева е ученичка в 11 клас в СУЕО „Ал. С. Пушкин” във Варна. Обича руския език, изучава с удоволствие и испански. От три години участва в школата „Европейски мост“ към ОДК - Варна, която работи с детския парламент. Целта е възпитаниците й да опознават страните членки на Европейския съюз, посещавайки посолства, парламенти, български училища в съответната държава. Трето място са спечелили младежите в състезанието „Какво? Къде? Кога?“, което се провежда на местно и национално ниво. Посетили са Брюксел, Страсбург, Букурещ, Лондон, Париж, Рим, Ватикана, Виена, Мадрид, Хага и Амстердам. 

 

„Включих се в школата, за да изразявам свободно мнението си. Уча се да го правя с точни и коректни аргументи, било то по зададен казус или конфликт в реалния живот. Винаги изразявам позицията си смело. В школата се срещаме с нови хора, научаваме интересни факти, които не знаем. Една от хубавите страни е, че 


ежегодно посещаваме една европейска държава

Целта е да се запознаем с работата на местния парламент. Имала съм честта да присъствам на заседание в София, Виена и Мадрид. Останаха ми незабравими спомени“, разказва Радост. 

 

СНИМКА ЗА СПОМЕН пред сградата на испанския парламент.

 

 

За школата „Европейски мост” научила от майка си. „Тя ми спомена за дейността и идеята й. Аз съм емоционален човек, който търси начин да изразява чувствата си. Винаги казвам какво мисля и 

 

давам мнение по различни въпроси

А правилния начин за изразяването му… научих в школата. Това беше и причината да се запиша. Мои приятели са ме питали с какво се занимавам в свободното си време, къде съм, когато не излизам с тях и не правя обичайните за нашата възраст неща. Заинтригуваха се от това, което им разказах. Определено им хареса идеята да се включат”, разкрива Радост.

 

НА ПОСЕЩЕНИЕ в Народното събрание на България през лятото на 2017 г.

 

 

Споделя, че е силно повлияна от преподавателката в школата. „Детският дух, който притежава учителката ни Долорес Коева, ме вдъхновява при всяка среща”, споделя младото момиче. 


Радост не е решила с какво иска да се занимава занапред. „Насочвам се към сферата на медиите и журналистиката. 


Резултатите, които постигам тук, ще са ми полезни занапред

Все още не съм решила окончателно къде ще продължа образованието си. Въпреки че имаме наистина добри университети, искам да уча в чужбина. Определено бих се върнала в България, за да помагам на семейството си. Искам да се развивам тук”, категорична е Радост.

 

РАДОСТ ПРЕЗЕНТИРА съвместен проект с младежкия център в Добрич.
 

 

Младото момиче обича да дискутира на различни теми. „Събираме се всяка седмица за по час-два, за да изразим мнението си по зададен казус, който научаваме намясто. Целта е дебатът да протече от само себе си, а не да се подготвяме предварително. Срещите ни не са „служебни“. Разказваме си как сме прекарали седмицата. Обсъждаме различни дейности, ако сме се включили в такива, с които бихме се занимавали. Хареса ми представянето на темата за глобалното затопляне и последиците от него.


 
Всичко зависи от нас,

трябва да се замислим за този наболял в ХХІ век въпрос“, заявява Радост.

 

ИЛИЯНА МИТАКОВА

Коментари

Новини Варна