IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
08:56 | 5 октомври 2018
Обновен: 00:25 | 26 април 2024

Соня Клисарова от школа „Идея“: Насила не се рисува, художникът сам трябва да усети момента

Искам да се възползвам от всички възможности и да се развивам, споделя момичето в рубриката „Надеждите на Варна“

По материала работи: Пламен Янков
Соня Клисарова от школа „Идея“: Насила не се рисува, художникът сам трябва да усети момента

Соня Клисарова е ученичка в СУ „Свети Климент Охридски” във Варна. В свободното си време тя обича да рисува, но има и други неща, от които се интересува. Момичето посещава школата по рисуване „Идея“ с художествен ръководител Ваня Шиячка. 

 

- Соня, кога започна да рисуваш?

- Рисувам от шестгодишна. В началото просто драсках на листа. Тогава осъзнах, че рисуването ми харесва. Това беше и причината да вляза в рисувателна паралелка в училище. Впоследствие започнах да посещавам и уроци.


- Как реши да се запишеш в школа по рисуване?

- Мисля, че майка ми ме посъветва да опитам. Хареса ми как се чувствам в школа „Идея“. Усетих, че е място, което ще ми помага да се развивам. 

 


 

- Спомняш ли си първата творба, която нарисува?

- Да… Беше герой от едно филмче  -  „Мързелград”, което много харесвах. 


- Какво обичаш да рисуваш?

- Предпочитам да изобразявам животни и човешки фигури. Изпитвам удовлетворение, когато рисувам. Харесва ми да изобразявам на хартията моите идеи или истории. Това ми помага да ги разбера по-лесно. 


- Имаш ли рисунка, която според теб се откроява сред останалите?

- Мисля, че я нарисувах преди няколко години. Темата беше „пиано”. Реших да нарисувам жираф, по чийто гръб има пиано клавиши. Обичам тази рисунка. Важен за мен остава фактът, че точно нея избраха да бъде част от корицата на учебник по изобразително изкуство за първи клас. В него има и други мои творби.

 


- Разкажи ми за различните техники. Коя използваш най-често и защо?

- Не обичам да смесвам различни техники, харесва ми да рисувам предимно с водни бои. Направила съм и няколко графични рисунки. Въпреки това обаче страст ми остават боите на водна основа. Обичам различните нюанси и смесването на цветове, а това се постига най-лесно с боите на водна основа. Уча се да правя и светлосенки. 

 

 


- Различно ли е усещането да рисуваш природа и хора?

- Да. При хората ме вдъхновяват по-разнообразни неща, като цвета на очите, формата на носа, чертите на лицето, косата, дрехите, самото излъчване. Пейзажът не може да придаде тази емоция, която усещам от човешкия образ. 

 

- Какво е за теб рисуването?

- Предимно хоби. Рисуването заема важно място в живота ми, но не е нещо, което искам да приложа като работа. В момента обръщам повече внимание на биологията и химията, за да мога да уча в Природоматематическата гимназия. Моя мечта е да бъда ветеринарен лекар или поне да работя с животните. 

 


- Какво послание искаш да носят творбите ти?

- Искам рисунките ми да разказват история, да предават начина, по който аз съм я усетила. Преди няколко месеца в отдел „Изкуство“ на варненската библиотека стана факт и първата ми самостоятелна изложба. Бях удивена, в един момент започнах да разглеждам собствените си творби. Не ги бях виждала подредени по този начин. Периодът беше наситен с емоции и събития, изложбата съвпадна със завършването на учебната година и мое участие в театрална пиеса. Това ме зареди с енергия и желание да постигна още успехи. 


- Ако трябва да си направиш автопортрет, на какво би наблегнала?

- Смятам, че най-изразителната част в човешкото лице са очите. Що се отнася за мен обаче, мисля, че това е къдравата ми коса. Правила съм мой автопортрет. Забелязах, че имам характерни белези, родилно петно и лунички. Очите ми са пъстри, а не кафеникави, каквито ги виждат всички. Дори в себе си намирам интересни черти, които да детайлизирам в портрета. 

 

 


 

- Какво мислиш, че вижда човек в твоите картини?

- Фантазия… и желание за подобрение, може би. Колкото и интересна идея да ми се върти в главата, ако на листа не се получава, не я довършвам… Оставям я за момента, в който усетя вдъхновение. Това може би е причината да имам много недовършени рисунки. Насила не се рисува, трябва художникът сам да усети момента. За да покажеш на другите нещо, трябва да ти идва отвътре. 


- Какви качества според теб са нужни на добрия художник?

- Мисля, че въображението е определящо, за да може един човек да се нарече добър художник. Важно е да усеща мястото, за да може да твори свободно.

 


 

- Има ли нещо, което мечтаеш да нарисуваш, а все още не си?

- Мечтая да нарисувам човешкото лице още по-детайлизирано. Искам да се усъвършенствам в рисуването на животни. Искам да се възползвам от всички възможности и да се развивам. Мечтая за неоновите, ярки цветове на листа. 


- Как се ражда една твоя творба?

- Често идеите ми се раждат, докато гледам някой клип, филм или са част от мои сънища. Случвало ми се е да нахвърля нещо с химикал върху салфетка, докато пътувам със самолет. Понякога ми идва спонтанно да рисувам. Впечатление събирам от всичко, което виждам. Не работя само по темата, която ми е възложена. Винаги мисля как бих успяла да я разширя и включа допълнителни елементи. 

 

 


 

- Участвала ли си в конкурси?

- Спомням се, че 7-годишна се включих в конкурс с рисунка на група деца с хвърчило. Тогава спечелих първото място. Във втория кръг в София получих поощрителна награда. За мен това пътуване остава незабравимо. Второ място в своята възрастова категория спечелих в конкурс, посветен на първата жена пилот. Нарисувах себе си в светлосин самолет, а по него минаваше дъга. В самолета имаше също така животни и герои от видеоигри. 

 

 


 

- Какво мислят приятелите ти за рисунките ти?

- Повечето от тях също са художници. Радват се на моите успехи.

 

- Има ли художници, които те вдъхновяват?

- Фрида Кало ме вдъхновява със специфичното си лице и външен вид. 

 

 


 

- С какво друго се занимаваш в свободното си време?

- Наскоро започнах да посещавам уроци по хип- хоп танци, но съм ходила и на спортна и художествена гимнастика. Участвам и в театрална школа. От малка посещавам и карате тренировки. Успявам да приложа някои от движенията в различните видове спорт в рисунките си. 

 

- За какво мечтаеш?

- Мечтая да работя като ветеринар и да отворя своя клиника, която да декорирам с мои творби. Мечтая да посетя Шотландия, защото това е страната, в която са написани книгите за Хари Потър. Искам да посетя и Дисниленд в Париж. Искам да попадна в киното, от театъра да премина в киното. 

 

- Какво си пожелаваш занапред?

- Засега мисля основно за ученето. Предстои ми кандидатстване в гимназия. Целта ми е да запазя добър успеха си в училище. 

 

ИЛИЯНА МИТАКОВА

Коментари

Новини Варна