Това изключително и вкусно ястие се среща в предимно два варианта – със сос бешамел и със сос болонезе. Ние сме ви приготвили втория вариант.
Нужни съставки:
кори за лазаня - 250 грама
кайма - 500 грама
домати - 800 грама консерва
моркови - 1 бр.
лук - 1 глава или 3 стръка пресен
кашкавал - 200 грама
босилек - Пресен или сух
сол
черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне
Запържете в малко мазнина наразяния на ситно лук и морков. Добавете каймата, като с помощта на дървена лъжица разбърквате сместа, докато каймата се отдели на дребни парченца. Добавете доматите, босилека, солта и черния пипер. Оставете на слаб огън да къкри, докато сместа се сгъсти. Пуснете корите лазаня в голяма тенджера с повечко вода и малко зехтин, само докато омекнат, като внимавате да не се слепят. Има и кори, на които пише, че нямат нужда от потапяне във вода.
Аз подготвям тавичка от йенско стъкло за целта. Започнете да редите в средно голяма тава един ред сос, кашкавал и ред кори и така до изчерпване на продуктите, като започнете с ред сос. Запечете на 220 градуса в продължение на 15 минути, след което поръсете с отделения кашкавал и печете в продължение на още 5-6 минути.
Да ви е сладко!
Малко история:
Оказва се, че лазанята, също като пастата, съвсем не е италианско изобретение. През 5 век в римската готварска книга Apicicus (кръстена на римски гастроном и почитател на изискания лукс), е описано ястие, подобно на традиционната лазаня – пластове подобен на паста продукт, които разделят плънката и се сервират в купа, наречена lasagnum.
Според публикуваната през 1390 г. рецепта ястието loseyn се прави от „тънки пластове“ паста, сварени в бульон, поръсени със сирене. Естествено, по онова време доматите още не са познати в Европа – те са внесени цял век по-късно от Христофор Колумб.
Видове
Днес можем да открием много различни видове лазаня – като почнем от класическата с говежда кайма, домати, настъргано сирене и моцарела, минем през най-разнообразни варианти на вегетарианска лазаня с патладжани и тиквички и стигнем до десертните видове със сирене рикота и шоколад. А за да бъде вкусът на лазанята наистина превъзходен – нека ви я приготви италианец.
Черно море!
Коментари