Защо се успиваме сутрин
Ето причините
Публикувана: 14 May 2019 | 17:10
Ранното ставане има много ползи - ставайки рано имаме време да свършим плануваните задачи, да спортуваме, да сготвим закуска, чувстваме се тонизирани, вечер успяваме да си легнем на време. Но ранното ставане се оказва много трудна, дори непосилна задача понякога.

 
Една от причините е късната вечеря. Когато се нахраним и си легнем след половин час това създава затруднения в храносмилането и е твърде вероятно сутрин да имаме проблем със ставането и да се чувстваме много изморени, пише Puls.bg. Обяснението е, че не оставяме време на организма да усвои храната от вечерята. Препоръчва се храненето да е поне 2 часа преди сън. Така след като си легнем, тялото ще се наслади на качествен сън и почивка.
 
 
Късни тренировки. Спортуването през нощта също може да доведе до проблеми сутрин. Физическите тренировки изморяват, но едновременно с това енергизират клетките, което може да повлияе качеството на съня.
 
 
Мислите преди сън могат да повлияят на събуждането сутринта. Случвало ли ви се в дни, в които предстои някакво вълнуващо събитие да се събудите точно на време, отпочинали и напълно наспали се? Психолози твърдят, че мислите ни решават кога и как да се събудим. Последната мисъл преди да заспиване определя как ще се събудим. Ако сме изморени, притеснени, депресирани и имаме мрачни мисли в главата си, най-вероятно ще се събудим изморени.
 
 
Специалистите съветват, когато си легнем, точно преди да заспим да си представяме следващия ден, изпълнен с емоции и нови предизвикателства и всичко, което ни е приятно. Това увеличава шанса на другия ден да се събудим отпочинали, свежи и бодри.
 
 
Излишно е да се обяснява колко важен е нощният сън. Ако са налични вредни навици, които могат да го нарушат, е добре да се направи промяна.
 

Коментари ( 0 )