IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
21:00 | 19 май 2019
Обновен: 10:45 | 15 април 2024

Най- скъпият мед в света струва 5000 евро

Произвежда се в пещера

По материала работи: Юлиян Атанасов
Най- скъпият мед в света струва 5000 евро

Цената на най- скъпият мед в света е 5000 евро за килограм. Той е турско производство и се добива в пещера с дълбочина 1800 метра край град Артвин, Турция.Специалният пчелен продукт е с наименование „Елвиш“ и е толкова скъп поради факта, че се произвежда по възможно най- натуралния начин, а богатата на минерали пещера го обагатява допълнително. Интересен е фактът, че медът се произвежда именно в пещера. Това било установено след като местните забелязват, че в нея влизат пчели, което ги довежда до мисълта, че вътре може да има и мед. Когато професионални катерачи влизат в пещерата, откриват, че там има над 18 килограма мед, който бил разположен по сферичните стени на пещерните недра.

 

В последствие на това медът бил изпратен за изследване във френска лаборатория и от там става ясно, че той е на 7 години и е изключително богат на минерали.Първият килограм от меда е продаден на търг във Франция за 45 000 евро. Година по-късно фармацевти от Китай си купуват още един килограм за 28 000 евро.В момента цената на килограм от меда „Елвиш“  е 5000 евро. Продава се в разфасовки от 170 и 250 грама. Високото му качество го прави особено подходящ за медицинско приложение.

agrozona.bg

Четете още: Котките носят положителна енергия на хората

Коментари

Новини Варна