IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
17:03 | 23 юни 2019
Обновен: 04:26 | 24 март 2024

С кои храни и емоции вредим на черния си дроб?

Системно преяждане

По материала работи: Слав Велев
С кои храни и емоции вредим на черния си дроб?

Начинът ни на хранене и начинът ни на възприемане на света около нас може да повлияят на способността на черния дроб да функционира правилно, а с течение на времето дори да доведат до трайно увреждане или заболяване. Вижте съветите на натуропатите за правилна грижа за черния дроб при съвременния ритъм на живот и влошено качество на храните.

 

Интегративната медицина, част от която е натуропатията, разглежда човешкия ум, емоции и тяло като едно неразривно цяло. Всички поведенчески разстройства, възникнали от стрес, пренатоварване, както и неправилното хранене имат специфичен резонанс върху определен орган в човешкото тяло. Иначе казано – разболяваме се, когато не ядем и не живеем правилно. Сентенцията е на немския лекар д-р Макс Ото Брукер, един от пионерите в областта на науката за храненето. А когато става дума за здравето на черния дроб, ние го „саботираме” най-често чрез:

 

Системно преяждане;

Неправилно хранене, тъй като при него липсват жизненоважни аминокиселини, витамини, минерали и микроелементи;

Липса на движение;

Токсини от околната среда или от продължителен прием на медикаменти;

Злоупотреба с алкохол, никотин, кафе;

Нарушена чревна флора, чиито крайни продукти претоварват детоксикиращата му функция;

Когато ставаме подвластни на влиянието на негативни емоции - в традиционната китайска медицина болестите на черния дроб се приемат като следствие от дълго потискани гняв, раздразнение, избухливост, агресия.

 

Защо е толкова важна правилната грижа?

 

Черният дроб участва в протеиновия и въглехидратния метаболизъм, както и в метаболизма на мазнините. Участва и в регулирането на хормоналната активност чрез активиране и потискане на процесите на производство и разграждане на излишното количество хормони (инсулин, глюкагон, естрогени и т.н.) Почти всички вещества, хранителни и отпадъчни, които попадат в организма, преминават през този важен орган, който ги проверява, оползотворява и ако е необходимо – обезврежда. Тук се разграждат и обезвреждат също и алкохолът, повечето медикаменти и вредните субстанции от тютюневия дим. Той има огромен принос за елиминирането на токсините.

 

 

За съжаление, съвременният начин на живот често вреди на неговите функции. Ето как:

 

При неправилно хранене

 

Някои видове храни могат да допринесат за чернодробно заболяване или дори чернодробна недостатъчност, ако се консумират твърде често. Такива са, например, нездравословните мазнини, захар и животински протеини. При подобен начин на хранене проблеми с черния дроб възникват при хора с наднормено тегло, със затлъстяване или с диабет тип 2. А тези случаи са се повишили изключително много през последните десетилетия заедно със световната епидемия от затлъстяване. Някои изследвания предполагат, че инсулиновата резистентност допринася за възпалението и впоследствие за необратимото увреждане на черния дроб.

 

При всеки, който е с наднормено тегло или затлъстяване, основна цел трябва да бъде да се намали телесното тегло. Това се случва, чрез избор на полезни мазнини (ядки, риба и зехтин), чрез повишен прием на плодове, зеленчуци и прием на добри въглехидрати в правилни пропорции. Добре е да се избягват храни с високо съдържание на транс-мазнини и наситени мазнини (чипс и всякакви други пакетирани продукти), които са сериозен фактор за увреждане на черния дроб. Диетолозите считат, че това е ключът към предотвратяване на здравословни проблеми и превенция на чернодробни заболявания.  А ето и кои са храните, които подпомагат функциите на черния дроб и е добре да ги хапваме по-често. Такива са артишокът, фасулът, киселото мляко, къпини и боровинки, броколи, карфиол, зеле и др.

 

При повишен прием на сол

 

За хора, които имат вече съществуващи чернодробни проблеми, повишеният прием на сол може да предизвика задържане на вода и допълнително претоварване на черния дроб. Затова е особено важно да се спазва диета с консумация на повече безсолни храни.

 

При прекомерна употреба на алкохол

 

Обикновено черният дроб обработва една стандартна напитка (10 до 15 грама алкохол) за един час. Но ако консумирате повече от това и го правите твърде често, с течение на времето, се стига до мастна дегенерация на черния дроб, следват възпалителни промени, некроза и чернодробна недостатъчност - необратимо увреждане на тъканите на черния дроб. Въпреки това е възможно състоянието на черния дроб да се подобри, ако се прекрати консумацията на алкохол преди увреждането да е твърде напреднало. При продължителна злоупотреба с алкохол се стига до дефицит на натриев сулфат – минералната сол на детоксикацията, която се грижи за функциите на черния дроб. Затова при хронично обременяване на чернодробния метаболизъм се препоръчва продължителен прием на Шуслерова сол №10 натриев сулфат. Тя влиза и в комбинацията Шуслерови соли за детоксикация - №6 калиев сулфат, №8 натриев хлорид, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат. Приемат се по 5 табл. от всяка сол дневно за 2-3 седмици. Тази програма прочиства черния дроб и подпомага процесите на отделяне и изхвърляне на вредните вещества от организма. Може да се прави 2-3 пъти в годината превантивно.

 

Ако вечеряме късно и обилно

 

Черният дроб работи най-активно през нощта - от полунощ до 2-3 часа. Затова е много важно да не се вечеря твърде късно и това да е най-малкото по количество хранене за деня. Ако вечер се храним с трудносмилаема храна (кашкавал, печени и пушени меса), ако консумираме големи количества алкохол, черният дроб се затормозява. Нарушава се и сънят около и след полунощ – точно тогава черният дроб би трябвало да работи за процесите на детоксикация. А вместо това организмът трябва да се справя с разграждането на обилната, късна вечеря.

 

 

 

Как да променим емоционалната си нагласа?

 

Черният дроб разполага с толкова огромен резерв от биохимични възможности за регенерация, че дори след разрушаване на над 80% от чернодробната тъкан (при произшествие или след операция), той може постепенно да се възстанови почти напълно.Освен съветите за подпомагането му, изброени дотук, можем да обърнем внимание и на тези на традиционната китайска медицина, според която стремежът към духовно развитие, великодушието, смелостта укрепват черния дроб. А зеленият и синьо-зеленият цвят действат положително на неговите функции.

 

Puls.bg

Ежедневни навици, които пречат на зрението Ви

Коментари

Новини Варна