Праскови – за добро настроение и хубава кожа
Чудесен източник на витамини и минерали
Публикувана: 22 Jul 2019 | 16:36

Прасковите са един от любимите плодове за сезона. Много често ги похапваме за закуска на плажа или в комбинация със сладолед. Вкусни и сладки, те са чудесен източник на полезни вещества, от които тялото ни се нуждае всеки ден.
 

Оранжево-червените плодове съдържат витамините Е, К, както и от групата на В и С. Освен това в тях има доста фолиева киселина, както и органични киселини като ябълчена, винена, лимонена.


От минералите, прасковите са богати на желязо, фосфор, калий, манган, мед, цинк, магнезий и селен.


Консумацията на плодове през лятото ни зарежда с енергия, но и има много други предимства. Tialoto.bg посочва кои са те:


Повишават настроението
 

Когато човек не приема разнообразие от плодове и зеленчуци, на тялото му липсват определени вещества и това се отразява на настроението. Хората, които се нуждаят от повече калий, изпадат в депресивно състояние, не издържат на стреса и са по-меланхолич.
 

Прасковите съдържат голямо количество калий. Доказано е, че похапването на праскови може да повлияе положително на хора, които са тъжни и стресирани.
 

Подобряват зрението
 

Грижата за очите от вредните слънчеви лъчи е много важна. Освен носенето на специални очила, може да ядем и храни, чийто състав е полезен за зрението. Прасковите, например, са източник на бета-каротин. Той се преобразува във витамин А, който заедно с лутеина и зеаксантина в прасковите предпазват очите от увреждане.
 

Насърчават храносмилането
 

Подобно на други летни плодове, в този също има голямо количество фибри. Те насърчават придвижването на храната през червата и подобряват храносмилането. Чрез фибрите тялото се освобождава по-лесно от натрупаните токсини.
 

По-хубава и здрава кожа
 

Голямото количество витамин С в прасковите се грижи за здравето на кожата. Той има антиоксидантни свойства – почиства клетките от токсините, намалява стареенето и участва в процеса на регенерация на кожата. Също така подпомага процеса на производство на колаген, който прави кожата по-еластична.
 

 

Четете още: Средиземноморска салата с киноа и пиле
 

 

 

Коментари ( 0 )