IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
12:44 | 18 август 2019
Обновен: 18:45 | 28 април 2024

Стресът срива имунитета ни! Ето как да го елиминираме

Клиничният имунолог Леонард Калабрезе дава съвети

По материала работи: Пламен Янков
Стресът срива имунитета ни! Ето как да го елиминираме

Стресът в малки количества може да бъде полезен, тъй като мотивира човек да се справи по-добре и по-лесно с предизвикателството, пред което е изправен. Но когато е продължителен или хроничен, може да повлияе върху имунната система. Клиничният имунолог Леонард Калабрезе дава информация за това, как стресът влияе върху имунитета и как може да се намали ефектът му.
 

Според него трябва да се премахнат факторите, които допринасят за стрес, тъй като той причинява производството на високи нива на кортизол – хормона на стреса. Ако кортизолът се произвежда непрекъснато, започват възпалителни процеси в тялото. Стресът потиска образуването на белите кръвни клетки, които помагат за борба с инфекциите. Високите нива на стреса водят и до депресия, а това претоварва имунната система.


Чрез някои тактики за справяне със стреса, се успокоява тялото и умът, но и се подобрява имунната система. Според д-р Калабрези най-ефективните техники са медитацията и йогата. Той твърди, че трябва да се медитира по 10 или 15 минути 3-4 пъти седмично за намаляване на стреса. Медитацията намалява нивата на кортизола, но и възпрепятства възпалителните процеси. В допълнение, медитацията може да предотврати появата на заболявания, причинени от стрес – хронични заболявания, рак и преждевременно стареене.
 

Йогата пък намалява нивата на хормоните на стреса, но също успокоява нервната система. В резултат се намаляват възпаленията в тялото. Дълбокото дишане спомага за повишаване на резистентността на тялото към инфекции, причинени от продължителния стрес.
 

Кои са другите начини за преодоляване на стреса? Изследванията показват, че хората, които мислят позитивно се справят със стреса много по-добре от тези, които са негативно настроени. Хората, които са тип екстроверти също се справят по-добре със стреса. Тези, които са затворени в себе си и нямат социални връзки, се чувстват по-тъжни и депресивни, а това срива техния имунитет. 


За да се укрепи имунитетът и да се пребори стресът, трябва да се направят и промени в начина на живот. Например трябва всекидневно да се извършват любими дейности като четене на книга, разходка в парка, гледане на любим филм, шопинг терапия и т.н. Необходимо е също да се спи достатъчно и да се правят редовни физически упражнения.
 

Puls.bg 


Четете още: Доказано: Стресът на работното място е свързан с по-бързото стареене

Коментари

Новини Варна