IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
09:02 | 18 септември 2019
Обновен: 09:55 | 28 март 2024

Градове на вода: Анадир – ледената столица на Чукотка

На най-студеното населено място на планетата средната заплата на чукчите е 2930 лева

По материала работи: Слав Велев
ШАРЕНИТЕ ДОМОВЕ СА ЗА КОМПЕНСАЦИЯ на сивотата на времето.

 

Веднага след заглавието ви препоръчваме да се облечете дебело за днешната разходка, защото няма да ви е познат климатът, при който отиваме. Далеч, далеч на север, в Чукотка. Общото между Варна и Анадир е това, че и двата града са пристанищни.  За да се стигне от Москва до административния център на Чукотка, трябва да се прелетят над 6000 км в посока изток. Тук, в центъра на вечната замръзналост и на ветровете от Северния ледовит океан и Берингово море, през зимата температурата достига до минус петдесет градуса. В Анадир, най-голямото населено място в Чукотка (население 50 000 души, от които 15 000 чукчи), живеят около 16 000 души. Общата площ на столицата на Чукотка, разположена на 200 километра от Арктическия кръг, е 20 квадратни километра. В града има удобен обществен транспорт, спортен център, две библиотеки, ски курорт. Анадир няколко пъти дори e попадал в рейтингите на най-добри градове в Русия.

Шарени къщи против депресия

 

Анадир е пристанищен град на брега на Анадирския залив. Въпреки факта, че е административен център на автономния регион Чукотка, той не е населен само с представители на коренното население на Далечния север. Тук, както и в Чукотка като цяло, живеят хора от различни националности, но културата и традициите на чукчите и ескимосите представляват голяма част от културния живот на града. Погледнат отвисоко, градът прилича на кутия с разноцветни бонбони (сградите са боядисани в различни цветове). До миналата година Чукотка е била гранична зона, влизането на хора, които не са регистрирани в автономния регион, е било разрешено само със специални разрешителни. Оформянето им отнема около два месеца. Тези правила са все още актуални за някои райони на Чукотка, но идването в Анадир вече не е проблем за туристите, стига да решат, че им е интересно да дойдат тук. Къщите в Анадир са построени върху кокили заради постоянния лед. Те са ярко оцветени, защото, според психолозите, жителите на Далечния север страдат от липсата на зеленина и най-вече от ярки цветни петна по време на почти деветмесечната зима.

 

Къщите били боядисани многоцветни след избирането на Роман Абрамович като губернатор

 

в началото на 2000 година. По принцип с появата на Абрамович Чукотка и Анадир започват бързо да растат благодарение на притока на средства и нови кадри. Губернаторът се оказва интересен за пресата и затова медиите започват да говорят за региона и всичко, което се случва в него.

 

Доходи на населението

 

Най-ниската заплата в Анадир е около 30 000 рубли (785 лева), отбелязва pochivka.blitz.bg. Нормално сам човек живее там с около 50 000 - 60 000 рубли (1570 лв.). Местните обаче признават, че като се скрият данъци и осигуровки, на практика средната работна заплата в Анадир е 112 хиляди рубли, или 2930 лева. Градът поддържа високи цени за всичко: храна, комунални услуги, бензин. Заплатата на лекар е около 60 000 - 80 000 рубли, на инженер е около 70 хиляди, на портиер е от 35 до 45 хиляди. В Анадир има сезонни работни места в рибната фабрика за времето на риболовния сезон от юли до август. В Анадир живеят предимно млади хора. Много от възрастните при пенсиониране напускат Севера и се придвижват към места с по-удобни условия на живот.

 

Анадир, погледнат от въздуха.

 

Транспорт

 

Градските автобуси са безплатни. За да пътуваш с хеликоптер, плащаш 4000 рубли (104 лева).  В града има много таксиметрови компании. Такси се ползва масово по време на виелиците. Пътуването с такси до всяка точка на града струва 100 рубли – 2 лева и половина. Местните ползват и скутери с въздушна възглавница. В традиционния смисъл няма пътища, с които да дойдете с кола в Анадир. Има черен път, минаващ през тундрата, но той е използван предимно от голямата популация кафяви мечки. Железопътна линия в такъв климат също е трудно да се направи. За Анадир и цяла Чукотка летището е много важно. Отпуските тук са дълги, а на всеки две години държавата плаща за билет до всяко място в Русия и обратно. Билетите за Москва са много скъпи.

 

Анадир е пристанищен град.

 

Развлечения

 

Интернетът в Анадир е само сателитен, много е бавен и скъп. Но в града има клубове за любители на настолни и интелектуални игри и четения. Има клубове, където можете да научите немски и английски, да танцувате или да пеете. Има секции за възрастни и деца по джудо, карате, вдигане на тежести, гимнастика, волейбол, бадминтон, баскетбол, хокей. Покритата ледена пързалка е отворена от петък до неделя от октомври до май.

 

Животът

 

В Aнадир има къщи от специален тип "Арктика" – тези жилища не са по-високи от пет етажа и са адаптирани към условията на постоянен студ. Строителството при такъв климат и на такава почва е скъпо, така че нови сгради се появяват рядко. Цените на апартаментите са високи. За пътуващите  хостелите предлагат настаняване с храна за 1500 рубли на ден, или 39 лева. Апартаменти за бизнес гости се предлагат на по-високи цени. В Aнадир няма верижни магазини от световните брандове, но тук е най-големият супермаркет в Чукотка „Новомаринский”. Всичко там е много по-скъпо, отколкото в малките магазини, пред които се събират дълги опашки. Цените на хранителните продукти варират според сезоните. През лятото достъпът е по-лесен, защото много стоки се докарват с кораби - и е много по-евтино, отколкото да се доставят със самолет. През лятото са разположени палатки на няколко места, където се продават зеленчуци и плодове на разумни цени. През лятото жителите на града обичат да ходят в тундрата за плодове и гъби.  В Aнадир има няколко кафенета и ресторанта. Тъй като продуктите тук са скъпи, то и ястията в ресторантите също. Има два нощни клуба в града, които са отворени само в петък и събота.

 

Животът на Север не е лесен.

 

Характерните за Русия църкви са истински произведения на архитектурното изкуство и на Чукотка.

Еленовъдството в региона е традиционно от години.

 

Временно рибарско иглу.

 

Вицовете за чукчи

 

Те не дават никаква реална представа за живота на Чукотка. Вярно, хората имат различна представа за живота от тази на западния човек. Но какво от това? Лятото тук не е точно лято и пак е студено. Но през зимата цели семейства - мъже, жени и деца, обичат да седят на леда на устието и да ловят риба, като така обменят житейски опит и енергия.

 

По материала работи Ели Маринова

 

Четете още: 

 

Коментари

Новини Варна