IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
10:48 | 13 ноември 2019
Обновен: 09:22 | 18 април 2024

Градове на вода: Занзибар – „Хакуна матата“*

Град между полюсите на живота – пословична бедност и туристическия рог на изобилието

По материала работи: Пламен Янков
Градове на вода: Занзибар – „Хакуна матата“*

Една приятелка ходи наскоро до Занзибар за няколко седмици. Завръщайки се, не спираше да си припява и да се поклаща с фразата „Хакуна матата“. На суахили изразът Hakuna matata буквално означава „нямай грижи“, „освободи се от всякаква тревога“. Истината е, че в град Занзибар ще онемеете от странната смесица от изумителна бедност на местните хора, контрастираща с рога на изобилието, който буквално ще се опитат да излеят върху туристическата ви глава. И все пак духът на хората, макар и бедни, е точно…Хакуна матата. Древна мъдрост, запазена в клетките на местните африканци. Отдалечавайки се от континенталната част на Танзания, в тюркоазено-синия Индийски океан, остров Занзибар илюстрира образи на перфектни плажове с палми, бял пясък, ветроходни лодки и усмихнати и гостоприемни местни жители. Занзибар е разположен на 3500-километровото крайбрежие на суахили в Африка и е бил ключов център на древни търговски пътища: роби, подправки, слонова кост и др. Тези ценни товари са преминавали през Занзибар, като са го превърнали в културен център, преплетен от множество влияния - все още можем да открием в сградите оманския стил, в полиглотния език на Kiswahili и разнообразните ястия в менютата на ресторантите.

 

 

Занзибар се превръща във все по-популярна и посещавана туристическа дестинация с всяка изминала година, но далеч от оживените крайбрежни курорти все още можете да намерите тихи заливчета, гъсти мангрови гори и традиционни села. Тук наистина може да  изпълните фантазиите си за корабокрушение на необитаем екзотичен остров далеч в океана. Да наблюдавате огромните океански отливи и приливи, които пред очите ви променят ландшафта до неузнаваемост. Валутата в Занзибар е танзанийски шилинг. Много хотели приемат плащане в щатски долари. Обмяната на валута в банки може да бъде съпътствано от високи такси.

 

 

Каменният град

Стоун таун (Каменният град) е всъщност старата част на днешния град Занзибар. Нарича се така заради кораловия камък, използван при строежа на по-голямата част от сградите. Смесицата от архитектурни стилове – арабски, персийски, колониален – придава особено очарование на мястото. Много от сградите са запуснати, въпреки че са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Красотата им обаче още си личи. Дори само външните врати ще ви направят огромно впечатление – те са тежки, дървени, с типична дърворезба. Покрай брега са разположени някои разкошни барокови сгради, както и дворецът на оманските султани. Той е и първата сграда с електричество в Занзибар, заради което местните го наричат “Къщата на чудесата”. Днес в нея е разположен националният музей. Англиканската църква е построена на мястото на бившия пазар за роби. Близо до нея ще видите монумент, посветен на хилядите африканци, продадени в робство. Посетете непременно и родния дом на Фреди Меркюри, фронтменът на „Куин“.

 

 

Местната кухня

И при местната кухня се виждат влиянията на различни култури и стилове. Основните продукти, които се използват, са морски дарове, пилешко, ориз и подправки – всякакви видове и по много. Някои от ястията, които непременно трябва да опитате, са: биряни – ориз с подправки и къри, който се поднася с риба, говеждо или козе месо; пилау райс – при него оризът и месото се приготвят заедно; къри октопод; урожо – вид миш-маш от зеленчуци и сосове, който се поднася с хрупкава питка; куку ва нази – къри с пилешко. Мандази пък е сладка кокосова поничка с триъгълна или кръгла форма, която се сервира като лека закуска, като нещо за похапване между яденетата или като десерт.

 

 

Плажовете

Плажовете в Занзибар са лазурните синьо-жълти картинки, по които въздиша всеки – с много фин, бял пясък и прозрачни води в три цвята синьо. Най-много и най-красиви са тези по източното крайбрежие. Там, между брега и Индийския океан, има бариерен риф. Когато дойде отливът, плажовете изведнъж стават много широки и може да се разходите по океанското дъно. В краката ви остават черупки от охлюви и миди, а стигнете ли все пак до водата, виждате морски звезди, риби и други морски животинки. Можете да се гмуркате с шнорхел. Посетите ли занзибарски плаж, допълнителни забавления не ви трябват. А едни от най-хубавите плажове са Nungwi, Kendwa, Kizimkazi. Нощем местните правят плажни партита с много музика и танци.

 

 

Платноходките

Dhow – така се наричат местните дървени, красиво резбовани лодки. Обикновено са с една мачта и платно, но има и с повече. Лодките са с дълги, тънки корпуси, предназначени за пренасяне на тежки товари – вода, плодове, всякакви видове стоки. Използват се от векове в района на Индийския океан и Червено море и са наистина живописна гледка на фона на изумрудените води и бонбонено синьото небе.

 

 

Флора и фауна

На този остров всъщност непрекъснато сте сред природата. Но ако искате да се запознаете с ендемичните растителни и животински видове, най-добре е да посетите две места – парка Jozani и Prison Island. Jozani е националният парк на Занзибар. Мангрови гори, солени блата, огромни зелени площи – разходката из него ще ви помогне да си представите как всъщност е изглеждал островът, преди да се усети намесата на човека. Тук ще видите и червен колобус – рядък вид маймуна, която живее само в Занзибар. Prison Island се намира на 20-30 минути от острова на подправките. Някога тук търговците държали робите си, докато ги продадат, за да им попречат да избягат. В края на XIX век на острова е построен затвор, който всъщност никога не е използван като такъв. Известно време е бил карантинен център, а днес в него са се настанили и живеят гигантски костенурки. Всъщност те, заедно с многото видове птици, които обитават Prison Island, са основната причина за посещението ви. Може да се доближите до тях, да ги нахраните или просто да им се полюбувате.

 

 

Подправки

Островът на подправките – това е другото име на Занзибар. Тук се отглеждат джинджифил, пипер, ванилия, карамфил, канела, индийско орехче и кардамон. Една от най-големите атракции е да посетите ферма за подправки. Можете да видите как изглеждат различните видове подправки дълго преди да бъдат изсушени, смлени, почистени, пакетирани и доставени в магазина, от който ги купувате.

 

 

Придвижване 

Автомобили, дала-далас (местни автобуси), мотоциклети, велосипеди и колички предлагат лесно пътуване на острова. Малките самолети са най-бързият вид транспорт. Те често летят между континента и по-големите острови. Можете да откриете и пътнически фериботи, които се движат между Дар (континентална Танзания) и Занзибар. Автентично пътуване може да бъде организирано евтино в повечето пристанища, въпреки че тези кораби често са неудобни и с ограничено оборудване за безопасност. Предлагат се и луксозни частни чартърни яхти, но те трябва да бъдат резервирани предварително.

 

 

Съвети за пътуване

Купувайте подправките пресни от пазара вместо предварително опаковани от туристическите магазини.

 

Ако планирате да се гмуркате, не докосвайте корали или други водни обитатели.

 

Занзибар е мюсюлмански остров, така че се облечете по подходящ начин - покрийте раменете и горната част на крака си.

 

Попитайте за разрешение, преди да снимате хора, и не консумирайте публично храни и напитки по време на Рамадан.

 

Температурите в Занзибар са високи през цялата година, като рядко падат под 22°C, а през студените при нас месеци януари - февруари достигат около 32°C.

 

Сухите сезони са от края на декември до февруари и от юни до октомври, макар че дори тогава са възможни следобедни гръмотевични бури. По време на дъждовния сезон има малко посетители, което означава, че може да получите доста изгодни цени за настаняване.

 

 

По време на Рамадан много от магазините и ресторантите са затворени. Коледа и Великден са популярни празници сред чуждестранните посетители. Фестивалът на Dhow страните се провежда в град Занзибар в края на юни и началото на юли.

 

Къщата на Фреди Меркюри.

 

 

*На суахили изразът Hakuna matata буквално означава „нямай грижи“.

 

 

Материала подготви ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна