IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
17:12 | 21 февруари 2020
Обновен: 18:11 | 28 март 2024

Сондата „Джуно“ установи точното количество вода в атмосферата на Юпитер

Това вероятно е първата планета, образувала се в Слънчевата система

По материала работи: Пламен Янков
Сондата „Джуно“ установи точното количество вода в атмосферата на Юпитер

Сондата „Джуно“ („Юнона“) на НАСА установи, че водата в атмосферата на Юпитер е три пъти повече, отколкото на Слънцето, което насочва, че тя е била първата, образувала се в Слънчевата система, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от Дарик.

 

През 1995 г. американската сонда „Галилео“ установи, че планетата Юпитер е три пъти по-суха от Слънцето. С нова технология „Джуно“ събра данни от по-голяма дълбочина на 150 км в атмосферата. Така откри, че водните молекули са три пъти повече, отколкото на Слънцето.

 

Данните показват, че водните молекули са около 0,25% от атмосферата над екватора. Те насочват също, че Юпитер вероятно е първата планета, образувала се в Слънчевата система и се състои от газ и прах, каквито няма в звездата ни.

 

„Изненадващото откритие, че атмосферата не е добре смесена дори под облаците, е загадка, която още не можем да изясним“, каза Скот Болтън от екипа.

 

Сондата „Джуно“ е събрала данните за водата над екватора при първото си прелитане над планетата, защото атмосферата там изглежда много по-добре размесена, отколкото в други райони. 24-ото прелитане на „Джуно“ над Юпитер беше на 17 февруари, а следващото е на 10 април.

Коментари

Новини Варна