IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
17:40 | 1 април 2020
Обновен: 13:23 | 24 март 2024

Как да подсилим имунитета: 10 доказани начина за здраве

Ето кои са те

По материала работи: Пламен Янков
Как да подсилим имунитета: 10 доказани начина за здраве

Ако някой беше ни казал преди няколко месеца, че сме на прага на пандемия, вероятно нямаше да го възприемем много сериозно.
 

Към днешна дата обаче е факт, че борбата ни с коронавируса е в своя разгар, а това ни дава повод да се замислим относно хигиената, която спазваме и да проявим повече внимание към имунната си система.
 

Макар социалното дистанциране, честото измиване на ръцете със сапун и вода, използването на дезинфектант и оставането вкъщи да помагат за спирането на разпространението на вируса, целият ви начин на живот има огромно значение върху това как функционира имунната ви система.
 

Сега е най-добрият момент да се погрижим именно за нея, да изградим полезни навици, които досега сме пренебрегвали и да извлечем ползите от настоящата ситуация, а именно – да се грижим повече за здравето си всеки ден.
 

В тази статия ще ви запознаем детайлно с това как работи имунната ни система, ще представим 10 доказани начина, с които можем да я подсилим и ще ви разкажем как именно имунната система има пряко отношение с начина по който изглеждаме.
 

Как работи имунната система?
Принципът, на който работи имунната система, е следният: когато организмът усети чужда намеса в тялото (наречена антиген), имунната система ги разпознава и се опитва да се отърве от тях.

 

Същевременно, тялото изработва антитела, за да може, ако имунната система засече втори път същия антиген, да могат те да го неутрализират.
Именно това е и причината, когато човек се разболее веднъж с болест като шарката, например, да не се разболява втори път.

 

Именно на същия принцип работят и ваксините – те запознават тялото с антиген, който е в такова количество, че да не може да разболее човек. Но достатъчно, за да даде възможност на тялото да създаде антитела, които ще защитят организма от евентуална атака на съответната болест.
 

Осъзнавайки колко е важна имунната система за здравословното състояние на човек, можем да предприемем няколко мерки, с които да я укрепнем и да ѝ помогнем да се справя с вирусите, настинките и болестите.
 

1. Живейте пълноценно
Добрият начин на живот е първото и най-важно нещо, което трябва да знаем, ако искаме да имаме силна имунна система. Начинът, по който преминава ежедневието ни, грижите, които полагаме сами за себе си са от първостепенна важност за здравето ни не просто днес, но и утре.
Така пълноценният начин на живот буквално ще ни поддържа в кондиция, здрави и пълни с енергия, за да може организмът ни да бъде здрав, а ние да се справяме с всички ежедневни предизвикателства.

 

Ако боледувате често и възстановяването отнема повече време, отколкото обикновено, задължително се свържете със специалист, който да ви насрочи преглед и да ви даде насоки за това на какво може да се дължи.
 

„Важно е да осъзнаем нещата, които помагат на имунната ни система и най-важното от тях е здравословният начин на живот“, съветва д-р Фатима Коуди Станфорд от Масачузетската болница.
 

2. Хранете се здравословно
Поговорката, че сме това, с което се храним, има много по-буквален смисъл, отколкото си мислим.
Особено важно е да залагаме на добрите бактерии. Факт е, че бактериите са навсякъде в живота ни – върху кожата, косата и ноктите, а също така и в организма ни.

 

Някои пробиотици и пребиотици е добре да бъдат приемани успоредно с храненето, за да поддържат здравословна среда в организма ни. Разбира се, първо е добре да се насочим към храните, които са източници на тези пробиотици и пребиотици.
 

Основно кореноплодните храни и зърнените такива са отличен източник на пребиотици.


Пробиотиците се съдържат в храни като ферментиралите зеленчуци, кисело мляко, ябълков оцет, кисели краставички, кисело зеле и маслини.
 

3. Намалете алкохола
Да консумирате по една чаша вино или малко питие от време на време не е проблем, но прекомерната консумация може да доведе до негативни последици върху имунната ви система.

 

Доказано е, че прекаляването със спиртните напитки може да доведе до намалена функция на имунната система, което от своя страна „саботира“ борбата ѝ с вируси, настинки и болести.
 

Препоръчително за жени е максималната консумация да се сведе до една напитка, а за мъже – максимално до две.
 

4. Спортувайте редовно
Актуалните доклади съветват хората да имат минимално 150 минути на седмица в средно натоварваща активност, като по-бързо ходене, например.
Проучвания показват, че редовното спортуване оказва изключително добро влияние върху състоянието на имунната система на човек.

 

Важно е да изберете този спорт, който е най-подходящ за вас. Така например, ако имате проблеми със ставите, е редно да се консултирате с вашия лекар относно видовете спорт, които ще ви помогнат и тези, които могат да ви навредят.
 

Не пропускайте и да си почивате между упражненията, за да дадете възможност на тялото да се възстанови – прекаляването с натоварването може да има обратен ефект.
 

5. Спрете да пушите
Ако много пъти сте се замисляли дали е добре да откажете цигарите – ето ви още една причина да го направите.

 

Тютюнопушенето оказва изключително негативно влияние върху състоянието на имунната ни система. Така, отказването от всички никотинови продукти ще се окаже изключително положително за целия ни организъм.
 

6. Лягайте си рано
Пълноценният сън е много важен за подсилването на имунната ни система. Хората, които спят малко, лягат си късно и стават рано, боледуват по-често, отколкото хората, радващи се на пълноценен сън.

 

Препоръчителното е да се спи между 7 до 9 часа на денонощие, тъй като това време е точно за възстановяване на организма.
 

7. По-малко стрес
Живеем динамично, ежедневието ни е на пълни обороти и често се ядосваме за неща, които погледнати през призмата на времето, са били безсмислени.

 

Стресът, особено на ежедневна база, е сред най-големите пречки на пълноценната имунна система.
 

Опитайте се да редуцирате до минимум стреса, тъй като той е сред причините за високите проценти на възпаления при хората, а с тях – намалената функция на имунната система.
 

8. Мийте често ръцете си
Много от бактериите и вирусите се пренасят заради мръсни ръце. Хора, по чиито ръце има бактерии или вируси, могат да заразят сами себе си, да отприщят болести, които атакуват имунната система, само и единствено с докосване до лицето.

 

Чрез здрависване, бактериите и вирусите могат да се пренесат и върху други хора, като по този начин заразяването се разпространява.
 

Най-лесният начин да предотвратим това и да съхраним имунната си система е чрез миенето на ръцете. Препоръчително е използването на вода и сапун за поне 20 секунди, а след това, ако имаме – дезинфектант.
 

9. Яжте много плодове и зеленчуци
По-горе споменахме за важността на здравословния начин на живот, а неизменна част от постигането му е храненето с много плодове и зеленчуци.
Те са особено полезни заради своите антиоксиданти, които защитават клетките от вредите, които им нанасят свободните радикали

 

10. Създавайте си повече положителни емоции
Ако успеете да контролирате стреса в живота си, то следващата стъпка е да си създавате целенасочено хубави емоции.

 

Обичате разходките в парка? Направете ги задължителни след работа, особено през лятото. Забавлявате се много с приятели – събирайте се по-често и поемете инициативата. Пътувайте, живейте и се зареждайте с положителни мисли, за да ви се случват положителни неща.
 

Освен всичко, научно доказано е, че щастието, любовта и хубавите емоции оказват изключително положително действие върху съзнанието, психичното здраве, а оттам и физическото такова.


Tialoto.bg


Четете още: Пет сигурни знака за това, че вече сте били заразени с COVID-19

Коментари

Новини Варна