IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
11:20 | 1 април 2020
Обновен: 22:38 | 24 април 2024

Как децата да не губят връзката с приятелите си?

Ето няколко съвета

По материала работи: Пламен Янков
Как децата да не губят връзката с приятелите си?

Спазването на физическа дистанция за дълъг период от време, е изпитание както за възрастните, така и за децата, даже още повече. Липсата на жив контакт с приятелите, разговори и щури игри без съмнение могат да направят децата потиснати, тревожни и отчуждени. Има обаче начини как при извънредните мерки заради COVID-19, малките да запазят връзката със своя приятелски кръг, пише Puls.bg. И родителите са тези, които могат да им помогнат. Нужна е само малко креативност.


Виртуални срещи

Днес има десетки приложения, които предлагат видеоразговори и правят физическата дистанция по-лесно поносима. Без значение дали детето жадува за среща с част от съучениците си или пък за разговор с любим приятел, родителите трябва да поощрят това желание. Дори и пренебрегвайки собствените си правила за екранно време.
 

Въпросните приложения могат да помогнат на децата да общуват пълноценно. Например по-големите могат четат едно на друго, да работят заедно по училищен проект или да изпробват нова версия на любимата си игра. Или пък просто да обсъждат домашните си.


Психолозите казват, че децата дори не е нужно да говорят, защото в определени моменти те просто търсят утехата да имат приятел наоколо.


Геймърска вечер

И преди разпространението на COVID-19 виртуалните игри имаха своята социална роля. Интернет е пълен с предложения в това отношение – от онлайн вариантите на любимите настолни игри.


Филмова среща

Защо не? Родителите добре знаят какво харесват децата им. Така, че не е никак трудно да обсъдят с детето кое любимо филмово заглавие се харесва и на приятелите му и да органиризат виртуална кино вечер. Днес много киноплатформи предлагат като допълнителна услуга групово гледане на филм, с допълнителни екстри като групов чат. Но дори у дома да не разполагаме с подобни екстри, от програмата на телевизиите също може да бъде избрано нещо интригуващо за малките.


Какво липсва за филмовата вечер? Пуканки или пък здравословен, зеленчуков снакс, удобно място на дивана, видео чат и няколко приятели на един клик разстояние.


Между съседи

Верижната реакция „Дъга" на прозореца или балкона е най-яркият пресен пример в това отношение. Инициативата в стил „предай нататък“ и мото „Всичко ще се оправи“, превзе Италия за дни. Стотици рисунки с пъстри, жизнерадостни дъги заляха социалните мрежи и в първата седмица на карантина от коронавирус във Великобритания.
 

Чувството за заедност, което създават подобни инициативи, сплотява хората в труден момент и им дава надежда. Децата пък са заети с ежедневни рисунки и „преброяване“ на съсетдските прозорци и балкони, за да разберат кой се включва във верижната реакция.
 

Четете още: Непреходни съвети, полезни за всеки!

Коментари

Новини Варна