IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
11:32 | 8 август 2020
Обновен: 13:13 | 25 април 2024

Удрят ни 5 мощни магнитни бури

През горещия сезон хипертоничните кризи, инфарктите и инсултите са рядкост

По материала работи: Слав Велев
Удрят ни 5 мощни магнитни бури

5 магнитни бури ще ни ударят до края на месец август. Всяка следваща ще е по-силна. Доминото от магнитни бури всъщност започна на 2 август, но тогава слънчевото изригване на слабо и повечето хора изобщо не усетиха въздействието му.

 

Магнитните бури възникват, когато поток от слънчева материя удари магнитното поле на Земята, създавайки някои вълни. Те са предизвиквани от изригвания на Слънцето и могат да причинят смущения в електричеството, радиовръзките и спътниковата навигация. Оказват негативно влияние и върху самочувствието на някои хора, пише "Стандарт".

 

С по-голяма сила ще е магнитната буря на 10 август. На 13-ти и 14-ти - ще се появят слаби влияния, докато на 21-ви и 22-ри ще има силна буря, която ще продължи повече от 24 часа. Последната се очаква на 29 август.

 

По правило хората, на които им влияят магнитните бури, имат главоболие, вдигат кръвното налягане, умората се проявява без особена причина, възниква болка в мускулите и ставите и сънят е нарушен.

 

Често всичко е придружено от лошо настроение и депресивно състояние. Хората се дразнят на близките си без повод, в резултат на което възникват кавги.

 

 

От жегите страдат най-много хората с хронични болести, възрастните над 75 г., както и децата. Пациентите, на които са предписани диуретици, трябва да ги ограничат до края лятото след консултация с лекуващия лекар. Това споделя пред Агенция "Черно море" д-р Илия Катранджиев, заведздащ Спешния център на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна

През горещия сезон хипертоничните кризи, инфарктите и инсултите са рядкост, високите температурите обаче свалят почти поголовно кръвното налягане, добави той.

 

Неговото мнение е, че твърдият алкохол не е препоръчителен, но една бира не вреди. Важно е също в горещите часове на деня да не се готви вкъщи, за да не се вдига температурата в жилището, климатикът да не се настройва на повече от 8 – 10 градуса по-ниско от външната температура, вечер да се пускат пердетата и други.

 

Резките промени на времето също не се отразяват добре на организма. Те предизвикват стрес в организма, спадане на имунитета и простудни заболявания, обобщи кардиологът.

Коментари

Новини Варна