Как климатикът в колата ни да работи правилно? Вижте!
Обемът на купето е малък и влажността на въздуха се увеличава бързо
Публикувана: 16 Sep 2020 | 9:30

За какво да внимаваме, за да работи климатикът на колата ни правилно? По принцип автомобилният климатик е малко по-различен от домашния. Последният винаги взима топлия въздух от помещението и насочва там охладения, пише Bulgaria On Air

 

Първият работи по различен начин. В повечето случаи той засмуква въздуха отвън и го охлажда. И само когато климатикът работи в режим на рециркулация - т.е. въздухът се взима от салона, той става подобен на домашния. 

 

Този режим обаче може да се използва сравнително рядко. Обемът на купето е малък и влажността на въздуха се увеличава бързо. В същото време прозорците започват да се потят, като по този начин се намалява видимостта на шофьора.


 

Какво обаче се случва, когато рециркулацията е изключена? 
 

Въздухът, който се вкарва в салона от улицата трябва да има къде да излиза, в противен случай въздушното налягане в колата ще се увеличи и няма да пропусне нова порция въздух. 

 

Разбира се, всички автомобили имат отвори за изпускане на въздух от салона. Най-често те са разположени под задната броня. А решетките, които пропускат въздуха към бронята, обикновено се намират в тапицерията на багажника.

 

Така че, ако багажникът е натъпкан с някакви меки неща, които блокират изхода на въздуха, тогава, когато климатикът работи, влагата от въздуха ще започне да се кондензира по прозорците.

 

Всичко по темата четете на Automedia.bg.

 

Коментари ( 0 )