IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:30 | 16 септември 2020
Обновен: 08:53 | 21 април 2024

Как климатикът в колата ни да работи правилно? Вижте!

Обемът на купето е малък и влажността на въздуха се увеличава бързо

По материала работи: Слав Велев
Как климатикът в колата ни да работи правилно? Вижте!

За какво да внимаваме, за да работи климатикът на колата ни правилно? По принцип автомобилният климатик е малко по-различен от домашния. Последният винаги взима топлия въздух от помещението и насочва там охладения, пише Bulgaria On Air

 

Първият работи по различен начин. В повечето случаи той засмуква въздуха отвън и го охлажда. И само когато климатикът работи в режим на рециркулация - т.е. въздухът се взима от салона, той става подобен на домашния. 

 

Този режим обаче може да се използва сравнително рядко. Обемът на купето е малък и влажността на въздуха се увеличава бързо. В същото време прозорците започват да се потят, като по този начин се намалява видимостта на шофьора.


 

Какво обаче се случва, когато рециркулацията е изключена? 
 

Въздухът, който се вкарва в салона от улицата трябва да има къде да излиза, в противен случай въздушното налягане в колата ще се увеличи и няма да пропусне нова порция въздух. 

 

Разбира се, всички автомобили имат отвори за изпускане на въздух от салона. Най-често те са разположени под задната броня. А решетките, които пропускат въздуха към бронята, обикновено се намират в тапицерията на багажника.

 

Така че, ако багажникът е натъпкан с някакви меки неща, които блокират изхода на въздуха, тогава, когато климатикът работи, влагата от въздуха ще започне да се кондензира по прозорците.

 

Всичко по темата четете на Automedia.bg.

 

Коментари

Новини Варна