6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов
Присъдата бе редуцирана, след като обвиняемият призна вината си
Публикувана: 12 Dec 2018 | 13:18

Шест години ефективна присъда получи шофьорът, причинил смъртта на балетиста от варненската опера  Мартин Чикалов на 10 септември 2018 г. на бул. „Приморски“ във Варна. 25-годишният Петър Здравков призна вината си, както и всички факти и обстоятелства по делото, и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено производство. Така за причинената смърт на 38-годишния Мартин Чикалов от неправоспособния водач, шофирал с превишена скорост, съдът определи наказание 9 години лишаване от свобода, но след редукция заради признатата вина наказанието му бе намалено с една трета.

 

В обвинителната си пледоария представителят на Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението след редукцията, предвид че деянието се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

 

Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час, а в момента на сблъсъка скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко,така и за далечно разстояние. След пътно-транспортното произшествие напуснал мястото и се укрил.

 

Колеги на загиналия балетист бяха пред съда и в съдебната зала в очакване на присъдата.

 

 

„Никоя присъда не е достатъчна, каквото и да направиш на единия не можеш да върнеш другия“, бе мнението на Иво Йорданов - оперен певец, колега на Мартин Чикалов.

 

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

Коментари ( 0 )