IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
20:04 | 15 май 2019
Обновен: 17:57 | 17 април 2024

Затворници осъдиха държавата: Искат секс без камери и надзиратели

15 затворници спечелиха дело във ВАС по въпроса

По материала работи: Пламен Янков
Затворници осъдиха държавата: Искат секс без камери и надзиратели

15 затворници спечелиха делото за това интимните им свиждания да се провеждат без камери и без пръсъствието на надзиратели. Тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповедта на директора на Главна дирекция "Изпълнения на назанията" за реда, по който се провеждат т.нар. удължени свиждания, съобщава специализираното издание "Лекс", цитирани от Dir.bg и Dnes.bg.


Въпреки това желанията на затворниците може и да не бъдат изпълнени, защото докато делото тече, Правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража е променен, като в него вече е залегнало изискването помещенията за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават пред надзиратели.


Независимо от това обаче, решението на ВАС би следвало да доведе до преосмисляне на тази практика, коментират от "Лекс".


Самото дело е заведено от 13 затворници с доживотни присъди, както и от двама с 20-годишни наказания. Те негодуват срещу заповед от 29 февруари 2016 г. на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), в която се регламентира реда на провеждане на удължено свиждане за срок до 4 часа. Затворниците могат да се срещат с половинките си, но в присъствието на надзиратели и под видеонаблюдение.


Сред жалбоподателите са Джок Полфрийман - австралиецът, който изтърпява присъда за убийството на студента Андрей Монов  в центъра на София, както и Станислав Ангелов - Сиси - сериен убиец, който има в досието си четири екзекуции.


Затворниците твърдят, че условията по заповедта на главния директор на ГДИН, нарушават техни основни права, както и правата на техните близки. Според тях, наредбата противоречи на чл. 3 и чл. 8 от Европейската конвенция за защита на правата на човека - подложени са унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот.


В мотивите за своето решение, върховните съдии изтъкват масовата практика на Съда на Еврпейският съюз (СЕС) и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Според тази практика, предвиждането по принцип на видеонаблюдение и присъствието на надзирател при удължените свиждания може да представлява нарушение както на чл. 8 от ЕКПЧ (право на зачитане на личния и семейния живот), така и на чл. 7 и чл. 8 от Хартата на основните права в Европейския съюз (защита личния и семейния живот и на личните данни). Нещо повече, в редица свои решения СЕС казва, че образът на лицето, заснето с камера, представлява лична данни.


Съдиите обаче отчитат, че това все пак са затворници и тези свиждания може да предполагат опасност, затова препоръчват при налагане на мярката да бъдат преценени персоналното ниво на обществена опасност на засегнатите лица.


Накрая съдиите цитират  препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа за етичните и организационни аспекти на здравеопазването в затвора, съгласно която трябва да се направи възможно затворниците да се срещат със своите сексуални партньори без визуално наблюдение по време на свиждането.


Четете още: Забраняват посещенията от жени на осъдени до живот?

 

Коментари

Новини Варна