Обвиниха петима зъболекари и IT за източване на 120 хил. лв. от Здравната каса
Публикувана: 21 May 2019 | 19:08

Софийска градска прокуратура обвини петима зъболекари - Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи - Г.М., за източване на над 120 хил. лв. от НЗОК, съобщават от държавното обвинение.

 

Според разследването петимата зъболекари от София не са се познавали. Всички те обаче имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт, разработен от Здравната каса за отчитане на дейността им- "Хипократ".

 

Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите ползвали услугите на Г.М., който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.

 

През 2015 г. служител при един от лекарите /Т.М/ започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни лица от Ямбол. След това лично съдействал на този зъболекар да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.

 

Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят подписвал родителите на децата.

 

След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист Г.М, който ги регистрирал в системата "Хипократ".

 

Обемът на така регистрираните амбулаторни листове станал значителен и надминал лимитите, определени от Здравната каса, по инициатива на Г.М, останалите четирима зъболекари- Л.Г., Д.Б., А.В. и Х. Б. - негови клиенти, започнали да отчитат неистинските амбулаторни листове, като свои.

 

Всички те били запознати с невярното съдържание на тези документи, тъй като нито един от непълнолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с обстоятелството, че документите не са подписани от законния представител на непълнолетните, каквото е изискването на закона.

 

Самите документи били изготвени и подписани от служителя на доктор Т.М.

 

В резултат на така представяните пред Здравната каса амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за отчетените дейности по дентална медицина.

 

По този начин за период от септември 2015г. до юни 2018 г. А.В. получил над 23 390 лв.

 

За периода август - декември 2015. доктор Т.М получил общо над 20 420 лв. Доктор Х.Б. пък от януари 2015 г. до юни 2018 г. получил над 44 540 лв. от септември 2015 г. до април 2018 г. доктор Л.Г. е получил неправомерно общо над 28, 290 лв.

 

За периода от май 2017г. до юни 2018г. доктор Д.Б получил неправомерно общо над 7 000 лв.

 

В резултат на престъпните дейности на петимата зъболекари и IT специалиста е нанесена загуба на Здравната каса в обща размер на 123 640 лв.

 

Спрямо шестимата обвиняеми е определена "парична гаранция" в различни размери, които те в обжалват пред съда.

 

Предстои бъде привлечен като обвиняем и вторият помагач в извършването на престъплението- лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове.

 

Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, извършителите могат да получат наказания от 2 до 8 затвор.

 

news.bg

Коментари ( 0 )