Осъдиха четирима лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове
Взимали подкупи, за да завишат процента нетрудоспособност
Публикувана: 20 Nov 2019 | 10:18

Четирима души получиха присъди за взети подкупи, за да завишат проценти на нетрудоспособност.

 

Специализираният наказателен съд наложи наказания от по 3 години "Лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок на председателя, на двама членове и секретаря на ТЕЛК – трети състав, в МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

 

На тримата лекари в комисията съдът наложи и глоби от 4 000 до 5 000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза и на Регионалните картотеки за медицинска експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3 000 лева.

 

Четиримата осъдени бяха предадени на съд през март 2016 г. за това, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи. В рамките на месец и половина са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 лица, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50 на сто трайно намалена работоспособност.

 

Подсъдимите по делото са осъдени да заплатят солидарно придобитите в резултат на престъпните деяния суми по сметка на държавата.

 

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок.

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )