IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
15:18 | 7 април 2020
Обновен: 19:27 | 13 април 2024

Съдят управителка на дружество във Варна за измама

Причинила щети за над 15 000 лв.

По материала работи: Борис Проданов
Съдят управителка на дружество във Варна за измама

Районната прокуратура във Варна предаде на съд управителка на дружество за измама на пет лица.

 

31-годишната управителка е била предадена на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за извършена измама на петима като продължавано престъпление, с което им е причинила имотна вреда в размер на 15 360 лева. Тя ще отговаря пред Варненския районен съд за деяние по член 209, ал. 1 от НК, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. 
 

В интернет сайт подсъдимата публикувала обяви, че дружеството й продава видеокарти. За доставката им трябвало да се плати капаро в размер на 20 - 30 процента от общата стойност. След получаване на превода подсъдимата започвала да търси оправдания за недоставената стока. 

 

По тази схема успяла да измами петима, които превели капаро по сметката на фирмата но така и не получили видеокартите. След като клиентите не получили нито стоката, нито платените пари, те сигнализирали за измамата Комисията за защита на потребителите. Общата сума на причинените от подсъдимата имотни вреди на петимата потърпевши възлиза на 15 360 лева. 
 

Квалификацията на деянието като продължавано престъпление по член 26, ал. 1 от НК се определя от факта, че управителката на дружеството е осъществила поотделно едно и също престъпление през непродължителни периоди от време, при една и съща обосновка и еднородност на вината. Престъплението е извършено с пряк умисъл, тъй като Славена П.  е осъзнавала обществено опасния характер на деянието и е предвиждала обществено опасните последици и пряко ги е целяла. 
 

В хода на досъдебното производство тя е отрекла да има вина за случилото се. От причинените 15 360 лева щети тя е възстановила едва 850 лева.  

 

 

Коментари

Новини Варна