Настаниха в психиатрия неадекватния шофьор от "Колелото" във Варна
Той ще остане там за изследване за период от 30 дни
Публикувана: 4 Jun 2020 | 15:37

Съдът уважи внесеното искане от прокуратурата за настаняване за изследване в психиатрично заведение на 36-годишен мъж,  привлечен като обвиняем в извършване на престъпление по чл.343, ал.1, б. „A“ от НК  - пътнотранспортно произшествие с пострадала пешеходка и щети по няколко автомобила.

 

Деянието е извършено в обедните часове на 2 юни т.год. във Варна,  в района на кръгово кръстовище  и ул. „Кракра“.  

 

От събраните писмени и гласни доказателства досега по досъдебното производство се установява, че обвиняемият страда от биполярно разстройство, с последна хоспитализация в психиатрична клиника през периода 16-30 май тази година.

 

Назначаването на съдебнопсихиатрична експертиза на обвиняемия се обуславя от необходимостта да се изясни дали  деянието е било болестно мотивирано или е било под токсичното въздействие на психоактивни вещества.

 

Именно с оглед обезпечаване изготвянето на заключение по назначената експертиза е поисканата мярка за настаняване в стационарно психиатрично заведение. Обвиняемият и неговият защитник не възразяват за уважаване на направеното искане.

 

Съдът прие, че в конкретния случай е налице обективна необходимост от настаняване на лицето за изследване в психиатрично заведение, доколкото има данни за психично заболяване на обвиняемия и пред разследващите органи са възникнали съмнения относно неговата вменяемост и възможността да носи наказателна отговорност.

 

Като взе предвид становището на вещото лице – психиатър, съдебният състав определи настаняването на 36-год. мъж да бъде извършено за максимално допустимия  съгласно НПК – тридесетдневен срок, в отделението по съдебна психиатрия на Първа психиатрична клиника към УМБАЛ “Св.Марина“.

 

Определението по наложената мярка за неотклонение подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред ВОС.

 

Черно море

 

Още по темата    Екшън на Колелото във Варна (СНИМКИ и ВИДЕО)

 

Коментари ( 0 )