Съдът увеличи на 8 г. наказанието на подсъдим за грабеж и блудство във Варна
Решението подлежи на обжалване
Публикувана: 6 Jul 2020 | 17:53

Състав на Варненския апелативен съд измени частично присъда на Окръжен съд – Варна, и увеличи наказанието на подсъдим за грабеж и блудство – от 5 години и 4 месеца на 8 години лишаване от свобода.

 

Подсъдимите Благовест А. с прякор „Корекома“ и Стелан П. - „Рекета" поддържали близки отношения. Получили информация, че в къща в Игнатиево се съхраняват голяма сума пари, златни накити и наркотици.

 

Проучили дневния график на живеещите там майка и дъщеря. Рано сутринта на 31 януари 2019г. двамата се скрили в двора. След като по-възрастната жена напуснала дома си, останали скрити, очаквайки и другата да излезе. Когато това не станало, счупили прозорец и проникнали в сградата.

 

Като използвали сила и заплахи, успели да сломят съпротивата на намиращата се вътре 19-годишна жена. Благовест А. извършил с нея блудствени действия.

 

При претърсването намерили сумата от 600 лв и множество бижута, които впоследствие продали. Съдебна експертиза е оценила инкриминираните вещи на 6 305 лв.  

 

Окръжният съд е признал Благовест А. и Стелан П. за виновни в извършване на грабеж, а Благовест – и за блудство, като е наказал първия с лишаване от свобода за срок от 5 години и 4 месеца при първоначален строг режим, а втория – на 2 години при първоначален общ режим.

 

Двамата били осъдени да обезщетят пострадалите за претърпените имуществени вреди, а за неимуществените в резултат на блудството, уваженият граждански иск е в размер на 10 хиляди лв.

 

Срещу присъдата на първоинстанционния съд в апелативната инстанция бяха подадени протест от прокуратурата и жалба от защитата на Благовест. Стелан не обжалва.

 

След като анализира доказателствата, съдебния акт на първата инстанция и като изслуша страните в открито заседание, въззивният състав стигна до заключенията си. Констатира, че подсъдимите са извършили престъплението в съучастие, а Благовест – и при условията на опасен рецидив.

 

Мъжете планирали деянието внимателно. Дейността им се отличава със значителна  упоритост – близо четири часа изчаквали живеещите в къщата да я напуснат, после извършили взломни действия,  употребили сериозна принуда спрямо останалата вътре жена.

 

В мотивите си съдебният състав посочва, че с особена бруталност и хладнокръвие е действал Благовест. Той има отработен престъпен маниер, видим от многократните предходни осъждания.

 

Разглежданото деяние доказва, че подсъдимият не е ревизирал престъпните си наклонности, няма мотив да се промени, не желае да се съобразява с реда и законите в Република България.

 

Воден от тези аргументи, Апелативният съд увеличи наложените му наказания: за грабежа - на 8 години лишаване от свобода, а за блудството - 5 години.

 

След групирането им подсъдимият Благовест А. ще търпи по-тежкото наказание при първоначален строг режим. Присъдата на Окръжния съд беше потвърдена в останалата част.

 

 

Решението може да се обжалва пред ВКС.

 


Черно море

 

Коментари ( 0 )