IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
16:21 | 14 юли 2020
Обновен: 08:12 | 3 април 2024

Потвърдиха най-тежката мярка на обвиняем за пране на пари в особено големи размери

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване

По материала работи: Ставри Таргов
Потвърдиха най-тежката мярка на обвиняем за пране на пари в особено големи размери

Варненският апелативен съд потвърди като законосъобразна взетата от Варненския окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем за пране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

 

Пресслужбата на съда припомня, че според прокуратурата инкриминираната сума е в размер на 411 750 лв. Тя е била придобита чрез тежки умишлени престъпления. На два пъти 41-годишният Атанас В. чрез съучастниците си получил суми, за които знаел, че са придобити от компютърна измама и данъчни престъпления.

 

В първия случай по сметка на фирма у нас били получени 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. Няколко дни по-късно в банката-получател постъпило искане за връщане на сумата, заради извършена измама. Вторият случай е от 7 юли, когато Атанас изтеглил от банка в Пловдив 285 000 лв.

 

Обвиняемият е осъждан многократно. За настоящото деяние законът предвижда затвор от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лв.

 

Защитникът на Атанас оспори пред въззивната инстанция наличието на доказателства, които уличават повереника му в престъпната дейност.

 

Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че събраните доказателства обосновават подозрението в съпричастността му. Обвиняемият отрече да е извършил това, за което е обвинен.

 

Апелативният състав прецени, че е обосновано предположението за съпричастността му. Достатъчно са доказателствата, подкрепящи обвинителната теза, като на този етап от производството няма изискване те да са безспорни.

 

Апелативният съд се мотивира с това, че обвиняемият на два пъти е получил парични средства, за които знаел, че са с престъпен произход. При това сумите са в особено големи размери.

 

Видно от материали по делото, свидетел е придобил фирма по инициатива и със съдействието на Атанас, и отново по негова инициатива е открил сметка в евро, като обвиняемият го уведомил, че до месец по нея ще постъпи голям превод, което се е и случило.

 

Макар да не е установена опасност от укриване е налице реален риск той да извърши престъпление. До този извод води съдебното му минало с разнородна престъпна дейност.

 

Той активно се е занимавал с набирането на лица, на чието име да бъдат прехвърляни търговски дружества и регистрирани банкови сметки. Провеждал е множество разговори с банкови служители и с криминално проявени лица.

 

С тези мотиви Апелативният съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия за особено тежък случай на пране на пари в особено големи размери Атанас В.
  

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна