IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
11:45 | 23 септември 2015
Обновен: 05:37 | 11 март 2024

Стартира XVI Фестивал на червенокръстките филми

Проявата, която си връща отново съзтезателния характер, е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова

По материала работи: Ставри Таргов
Стартира XVI Фестивал на червенокръстките филми

От 28 септември до 3 октомври Варна ще бъде домакин на XVI Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Тазгодишното издание възвръща оригиналния му съзтезателен характер. На него ще бъдат представени 145 заглавия от 25 държави. 118 от тях ще се съзтезават в 3 категории – филми на Червения кръст и Червения полумесец, документални филми от областта на здравеопазването, екологията и човешките права и игрални филми с обща хуманна насоченост.
Прожекциите ще бъдат на 4 различни места – в пленарната зала на община Варна, в СОК „Камчия“, в аулата на Медицинския университет(МУ) и в УМБАЛ „Света Марина“. Те са безплатни, безплатен ще е и транспортът до курорта Камчия. Целта е повече хора да видят филмите.
Фестивалът се организира от БЧК и МУ – Варна. Благодарим на вицепрезидента Маргарита Попова, че се съгласи да стане патрон на проявата, каза на пресконференция Христо Григоров, председател на червенокръстката организация. Тя ще бъде наш гост на откриването на феста на 28 септември, добави той. Неговото мнение е, че много хора от целия свят ще дойдат във Варна, за да се насладят на филмите. Този фестивал ни връща в интелектуалния свят на Европа, обобщи Григоров.
Радвам се, че традиция с 50-годишна история се възстановява, каза кметът Иван Портних. Той благодари на БЧК и МУ за подкрепата и доброто сътрудничество.
През т.г. фестивалът се провежда с подкрепата на фонд „Култура“ при община Варна. Той е основан преди 50 г., през 1965 г. През годините той се развива до Международен филмов фестивал със солидно международно признание, включително и присъждане на най-висока категория „А“(FIAF).

Ставри Таргов
 

Коментари

Новини Варна