IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
14:58 | 12 март 2019
Обновен: 00:22 | 26 април 2024

Почина варненският актьор Данаил Мишев

Поклонението е утре, 13 март от 13.00 ч. на Основна сцена в театъра

По материала работи: Слав Велев
Данаил Мишев в ролята на просяк в „Коледата на госпожа Коледа“

На 11 март след кратко боледуване почина известният актьор Данаил Мишев, свързал дългогодишната си творческа кариера с Варненския драматичен театър. Поклонението ще бъде утре, 13 март от 13.00 ч. на Основна сцена. Тленните останки ще бъдат кремирани.

Данаил Мишев, снимка Симеон Лютаков

 

Роден на 5 януари 1936 г. в Ловеч, Данаил Мишев завършва след гимназия военновъздушно инженерно училище, а после и ВИТИЗ при проф. Филип Филипов. От 1962 до 1964 г. работи в Шуменския театър, а от 1964 до 1993 г. във Варненския драматичен театър. С около 100 роли на сцената, Данаил Мишев е отличен със званието Заслужил артист, носител е на орден "Кирил и Методий" I степен, две награди ВАРНА за участието си в "Професия за ангели" на Драгомир Асенов и "Щастливият затворник" на Сия Папазов. Награди му носят и ролите на капитан Естанислао Браво от "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов, Иван Антонов от "Сако от велур" на Станислав Стратиев, Херман от "Тиха нощ, свята нощ" на Милко Милков. Носител е на Сребърни значки на Съюза на артистите в България и на Златна значка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.

 

Данаил Мишев и Грациела Бъчварова в "Майстори" от Рачо Стоянов

 

Публиката го помни още като Васил Левски от "Левски" на Васил Мирчовски, Печорин от "Герой на нашето време" на Лермонтов, Арпенин от "Маскарад" на Лермонтов, Фердинанд от "Коварство и любов" на Шилер, Андрей от "Живей и помни" на Распутин, Иван Андонов от "Римска баня" на Станислав Стратиев.

 

Данаил Мишев в "Сако от велур" на Станислав Стратиев

 

Екипът на варненския театър го изпраща с думите: "Любим колега и приятел, Данаил Мишев продължи след пенсионирането си да бъде част от творческия живот на театъра, вълнуваше се заедно с нас  на премиерите и празниците.  Данаил Мишев – един от големите актьори на Варненския театър, оставил ярка диря в историята със своето високо театрално майсторство, завинаги остава в нашите сърца и със своята интелигентност, благост и мъдрост".

 

За последно варненската публика го видя пред декември 2018 г. в спектакъла „Коледата на госпожа Коледа“, където актьорът се появи за кратко в ролята на просяк с образа на чистата доброта и разплака с неподражаемото си присъствие малки и големи. Доайенът на варненския театър се качи  на сцената за последно по време на премиерата.

 

Медийна група "Черно море" изказва съболезнования на близките на актьора!

Поклон и вечна памет!

 

Ели Маринова

 

Варненският театър навършва 98 години днес

Коментари

Новини Варна