IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:00 | 22 май 2019
Обновен: 17:30 | 24 април 2024

Малта и Азербайджан победиха в „Откритие 2019“

Нашенката Теодора Радилова получи 2-ра награда

По материала работи: Слав Велев
Малта и Азербайджан победиха в  „Откритие 2019“

Съвременна поп-денс песен от Азербайджан стана победител в  28-то издание на единствения оцелял във времето български международен  попфестивал „Откритие”. Фестивалът, който открива за световната сцена млади изпълнители и създатели на песни е и един от малкото в Европа, провеждащи се в подобен формат с толкова дългогодишна история.

 

През последните 2 години фестивалът „Откритие“ промени своя  формат/ най-вече поради ограниченото  местно финансиране/, представяйки концертни програми и съпътстващи събития, и едва тази година в него отново се появи международния  конкурс , но като финал на  радиоконкурс за песен с активното участие на слушатели от различни държави. Песните  финалисти в тазгодишния радио конкурс бяха изпълнени на живона сцената на драматичния театър във Варна. Международно жури с председател английския продуцент Антъни Маршал/ който работи с Джей Ло и Джъстин Бийбър, Лейди Лишър и други световни знаменитости/ определи наградите.

 

„Действай!” на композитора Сафаел  от Азербайджан  е песента , която получи най-високия резултатл .Тя беше представена от харизматичния Риад . Освен певец той е модел и киноактьор.Има  наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал в Пекин още с първата си роля, а в родината си става любимец на публиката в шоуто „Гласът на Азербайджан“.

 

Българското предложение за песен в „Откритие 2019” по музика на Щерион Пилидов и Теодора Радилова – „Някъде те има“ , текст на Десислава Софранова  в изпълнение на Теодора Радилова  получи 2-ра награда.  Третата награда  в конкурса за песен бе присъдена  на „Дъжд от спомени“ от Беларус /музика и текст  Едуард Татияни/ в изпълнение на Олга Горничар.

 

Наградата на радиослушателите получи латвийската песен  „Просто вярваш“ на Янис Лемезис и  Татяна Сибаева, изпълнена от Янис Лемезис и  „Стерео бенд”.

 

Освен песенния конкурс паралелно се проведе и международен конкурс за изпълнители, където първата награда спечели представителката на Малта  Рут Понтели. Наградата  за най-добър мъжки вокал отиде при Рикардо от Италия, а наградата за перспективен изпълнител на световната фестивална организация – WAFA бе за Бушра Акьол от Турция.

 

Дийп Зоун Прожект  представиха  рецитална програма със сет от нови композиции, сред които и последния си  потенциален  хит”Българка”.Гост на феста беше и  английския фънк-поп изпълнител Джоузеф.

 

От Сибир до Варна – за полета на една балерина до българската сцена

 

 

 

Коментари

Новини Варна