IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:13 | 7 юни 2019
Обновен: 17:32 | 24 април 2024

Над 3 000 филма в селекцията на 18-ия фестивал на червенокръстките и здравни филми

Желаещите да дарят кръв ще получат билет за прожекция по избор

По материала работи: Слав Велев
Над 3 000 филма в селекцията на 18-ия фестивал на червенокръстките и здравни филми

Над 3 хиляди филма са участвали в селекцията на 18-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. В програмата на тазгодишното издание ще бъдат показани 206 заглавия от 59 държави. Те ще бъдат оценявани от авторитетно жури. 

Освен посланията от екрана, основен акцент в програмата е  и станалия вече емблематичен за фестивала  Дискусионен форум, в който изявени общественици представят своите тези за нашето съвремие, обединени от темата „Агресия, хуманност, кино. Това каза Илко Раев  -председател на Областния съвет на БЧК – Варна. И тази година част от инициативите ще се провеждат във  Фестивалния и конгресен център,  сградата на Община Варна, Медицинския университет и  Радио Варна. Част от дискусиите ще бъдат излъчвани на живо в социалните мрежи, така че всички да могат да гледат събитията“, добави Илко Раев.

 

От 13 до 17 юни Варна ще е домакин на XVIII-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.  Освен основната конкурса програма, съпътстващата панорамна програма от филми с хуманна насоченост, ще продължи с безплатни прожекции в Зала "Пленарна" на Община Варна до 21 юни, включително. Фестивалът включва и Дискусионен форум с основна тема: „Агресия - хуманност - кино“, в който ще вземат участие политици, общественици и др.  Фестивалът ще бъде официално открит на 13 юни, от 19:00 ч., с документалния филм на Вим Вендерс "Папа Франциск: Човек на думата си“. Медицинският университет във Варна е съорганизатор на форума.

 

Този фестивал е един начин да обърнем внимание на обществото да мисли и да действа активно, отбеляза Наталия Чешмеджиева - директор на Радио Варна.

Друга инициатива, част от програмата на фестивала, е кръводарителска кампания. Желаещите да дарят кръв ще получат билет за прожекция по избор, а заедно с него и автограф от звездните гости на фестивала.  18-тот издание на форума ще посрещне над 150 изтъкнати български актьори, режисьори, журналисти, лекари, киноведи. Много от филмите имат награди от цял свят, а сред интересните заглавия са: „Невидимият меч“, на италианския режисьор Масимилиано Кокоза „ Срещу течението“ , продукция на варненския медицински университет, Еуфория на Валерия Голино, „“Внимание, редки болести“. Филм за съдбата на български граждани, засегнати от рядко наследствено заболявания и борбата им да променят предначертаново. 18-я международен фестивал на червенокръстките и здравни филми е под патронажа на вицепрезидента на Р България Илияна Йотова. Той започва  на 18 юни от 19 часа във Фестивалния и конгресен център във Варна и ще продължи до 21 юни.

Радослава Христова

Ето и програмата за първите няколко дни:

Започва Фестивалът на червенокръстките и здравни филми

Коментари

Новини Варна