Три спектакъла в последния ден от тазгодишното издание на „Варненско лято“
За първи път български фестивал стана лауреат на европейската програма "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа"
Публикувана: 11 Jun 2019 | 15:45

 

Три спектакъла ще може да гледат варненци и гости на града в последния ден от тазгодишното издание на театралния фестивал „Варненско лято“. От 19 часа на Основна сцена ще се играе постановката на Сатиричния театър „За какво ви е Дон Кихот?“ Главната роля в спектакъла по мотиви от романа на Сервантес е поверена на Калин Сърменов. Като предизвикателство той определя опита от една страна да се запази представата на хората за прочутия рицар и от друга – да се вплете индивидуалното виждане на екипа, поставил спектакъла.

 

„Когато застане пред този материал, пред този наш опит да разкажем собствената си история, той трябва да има и комфорта за това, че не е разочарован и в същото време да открие това, което ние искаме или нещо, което той да открие за себе си, а пък ние даже не сме и предполагали“, каза Калин Сърменов.

 

Режисьор на постановката е Бина Харалампиева. Определя героите в нея като всеотдайни, истински и различни.

 

„За мен беше голяма радост, че Калин успя да се отърси от своята прекрасна общителност и да изиграе този самотник, този различен образ от всички около него“, сподели Бина Харалампиева.

 

Тази вечер в Кукления театър се играе и друга постановка на Сатиричния театър –„Стари времена“ на Харол Пинтър. Режисьор е Николай Младенов, участват Димитър Баненкин, Албена Павлова и Ана Вълчанова.

 

В 19,30 на сцена „Филиал“ за първи път със субтитри на български и английски език ще бъде показана „Чайка“ на Македонския народен театър в Скопие. Режисьорът Нина Николич представя своя съвременен прочит на класическата пиеса на руския драматург Чехов.

 

„Работихме така, че си дадохме време само да разчитаме текста. Просто да не анализираме нищо, да не си вадим големи изводи, да не тълкуваме големи тези“, издаде Нина Николаевич.

 

За първи път български фестивал стана лауреат на европейската програма "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа". "Варненско лято" получи престижното отличие в надпревара с други 715 културни събития. Българският фестивал е отличен заедно с още 23 европейски културни форума.

 

ЕЛЕНА КИРОВА

 

 

 

Коментари ( 0 )