В сряда започва Световният фестивал на анимационния филм
Какво ще гледат зрителите във фестивалните дни
Публикувана: 9 Sep 2019 | 13:46

Световният фестивал на анимационния филм отново ще се проведе в морската ни столица Варна, за 15тото си издание.Превърнал се в традиция за град Варна,фестивалът представя селекция от най-доброто от световната анимация, съпътстващи изложби, анимационни работилници за деца и възрастни, майсторски класове и лекции,премиери, пресконференции, чествания, безплатни прожекции, представяния на книги и тн. Варна ще се потопи в световната анимация между 11 и 15 септември във Фестивален и конгресен център. В тазгодишното издание на Световния фестивал на анимационния филм, зрителите ще могат да се насладят на 6 късометражни и  5 пълнометражни състезателни програми, както и 2 късометражни детски програми.

 

Освен състезателната програма на фестивала,тази година ще има изложба на белгийски комикси, детски работилници, конкурси за рисунки за деца, изложба на студенти от Нов Български Университет.  Анри Кулев ще направи представяне на книгата си “Ориент СексПрес“. Фернандо Галрито ще проведе мастър клас, Теди Груя ще представи Фестивала на документалния и анимационния филм САЩ, Жорж Сифианос  ще изнесе лекция за изкуствения интелект и анимационното кино, а Павел Хорачек ще представи лекция на тема „Анимация и цензура в Чехословакия“.

 

Премиера на своите филми ще направят Ася Кованова „Лист хартия“ и Пенчо Кунчев с филма си „Рози в нощта“.  Ще бъде излъчена програма естонска анимация, ретроспектива на творчеството на Доньо Донев, програма на членовете на журито,програма на университетa Баден-Вюртенберг, програма в памет на аниматора Николай Тодоров, програма съвременна чешка анимация ANIFILM, ретроспекция по случай 100 години от рождението на Тодор Динов, прожекция на филма Happiness, както и специална програма на анимационно студио CAMERA Etc.

 

Камерата Орфика с елитни солисти изпълнява Бранденбургски концерти на Бах за откриването на Бароковия модул на Музикалното „Варненско лято“

Коментари ( 0 )