IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
10:05 | 10 септември 2019
Обновен: 03:30 | 24 април 2024

IL VOLO: Класическата музика никога няма да умре

По материала работи: Пламен Янков
IL VOLO: Класическата музика никога няма да умре

Тримата тенори ги посочват за свои наследници. Макар и само на по 25 години, момчетата от Il Volo вече десет години обикалят световните сцени и разнасят красотата на класическото оперно пеене. Юбилейното им турне Musica преминава през Българи, като във Варна ще гостуват за първи път на 16 септември в Двореца на културата и спорта.

 

Дни преди пристигането си у нас се срещаме с Джанлука, Пиеро и Иняцио:

 

Коя е първата песен, която изпяхте заедно?

O Sole Mio. И това беше в ТВ шоуто за таланти през 2009г, където ни събраха за първи път като трио. Тогава Джанлука спечели конкурса с песента на Андреа БочелиIl mare calmo della sera”. Но благодарение на Микеле Торпедине, нашия мениджър, който ни откри и ни събра, сега заедно можем да пеем пред многохилядна аудитория и да представяме италианската музика по целия свят.

 

Какъв и първият ви спомен за досег с музиката?

Джанлука: Да пея на площада в моя град Монтепагано на един местен празник.

Пиеро: Пял съм и в църковния хор като дете, а дядо ми плащаше уроците по пеене.

Иняцио: Спомням си, че се опитвах сам на една малка клавиатура да налучкам нотите на La Donna e Mobile.

 

 

Имали сте по-различно юношество от това на вашите връстници? Какво получихте и какво пропуснахте?

Да, наложи се да пораснем и узреем по-бързо. Трябваше да научим езици – английски, испански, френски. В Латинска Америка имаме много фенове и затова и някои от песните ни са записани на испански език. Пропуснали сме много неща, но пък пътувахме и опознахме света, непрекъснато се учехме. Срещахме се с най-големите музиканати на сцената – от Доминго, до Боно и Барбара Стрейзън, учехме се от тях. Винаги, обаче, се връщаме у дома – в Италия, където ни чакат нашите семейства и приятели. Приятелите ни никога не ни напуснаха.

 

Кои са музикантите – ваши идоли, които са ви вдъхновявали?

За Пиеро това са Доминго и Павароти, Иняцио е слушал Стиви Уондър и Пино Даниеле, а Джанлука се е учил от Бочели и Франк Синатра.

 

 

Имате фенове по цял свят – обичат ви не само в Европа, но и в Латинска Америка, Япония, САЩ. Как постигнахте това?

Съвсем естествено е това – ние представяме по света нашата традиция – класическата италианска музика, белкантото. Хората обичат Италия, а ние сме само преносители на нашата красива култура. Дори знаем, че много наши почитатели са научили италиански език, слушайки песните ни.

 

 

Какво помните от победата си на Санремо през 2015г. с песента Grande Amore?

Беше изненада за нас. Никой не го очакваше, защото белкантото и поп-лириката не бяха слушани в Италия от години. Само Андреа Бочели поддържаше и правеше популярен този стил по света. И изведнъж с Grande Amore се получи едно завръщане на поп-лириката в Италия след много, много години. Тази победа беше същинското ни признаване от страна на италианската публика, защото пет години преди това ние вече пеехме по света. Затова Санремо 2015 е много важно признание за нас.

 

Имате ли някакъв особен спомен от концерт?

Една и весела, и особена случка. На концерт в Логано трябваше да пеем на френски песен на Шарл Азнавур. Не я бяхме пяли от година. И изведнъж на сцената Джанлука забрави текста. На него често му се случва да забравя думите. Обърна се към нас с поглед да му помогнем. И така заради него изпяхме цялата песен от 3 минути само с нейното заглавие.

 

 

Вие сте любмци на папа Франциск. Това как ви кара да се чувствате?

Много горди! Винаги сме имали мечта един ден да пеем пред папата. За първи път го срещнахме на плащад Сан Пиетро и успяхме да го поздравим и да се снимаме с него. През май 2017 г. папа Франциск лично ни прие в частна аудиенция във Ватикана и тогава му подарихме специално CD със запис на нашата Ave Maria Mader Misericordiae и албума ни Notte Magica. Беше невероятно преживяване, което сложи отпечатък върху целия ни живот. Пяли сме и в базиликата в Асизи след божествена литургия, отслужена от Негово Светейшество. Тази година през юни бяхме поканени да пеем на Световния ден на младежта в Панама. Пред папата и почти един милион събрали се хора изпълнихме Ave Maria. Беше невероятно преживяване!

 

А имате ли отношение към религията?

Ние сме много религиозни и вярващи. А освен това сме възпитани в уважение към семейството и близките си. Това е много важно в Италия!

 

 

Каква е програмата ви за концертите в България?

Разбира се – части от класическата ни програма - не можем да се качим на сцената без Nessun Dorma или Un Amore Cosi Grande. Но сме включили песни от новия ни албум, световни шлагери и кавъри на стари италиански песни. Например A Chi Mi Dice, чиято италианска версия е на Тициано Феро. Той специално ни поздрави за това, че сме я съживили отново. Имаме солови изпълнения и за първи път можем да покажем поотделно гласовите си индивидуалности. Защото ние сме три напълно различни личности и три различни гласа.

 

Концертът на IL VOLO във Варна се организира от компания BG Sound Stage и ще бъде на 16 септември в Двореца на културата и спорта. Билети се продават в  системата на Иветим  и на касите на залата.

Коментари

Новини Варна