IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
12:58 | 12 септември 2019
Обновен: 01:26 | 29 март 2024

Възпитанието на младите е акцент в Седмицата на православната книга

Тя ще се проведе във Варна от 19 до 25 септември

По материала работи: Пламен Янков
Възпитанието на младите е акцент в Седмицата на православната книга

„Православното възпитание на младите хора” е основната тема на 21-ата Седмица на православната книга. Тя ще се проведе във Варна от 19 до 25 септември. Събитието се организира от Варненска и Великопреславска света митрополия със съдействието на община Варна. Ще бъдат представяни нови заглавия и автори, публикувани от православните издателствата у нас пред изминалата година, и ще се дискутира по актуални въпроси от живота на обществото и Църквата.


Специален гост на Седмицата ще бъде Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий (Радович), ученик на св. Юстин Попович и св. Паисий Светогорец и един от най-известните православни духовници днес. От миналата година неговият основен труд - „Въведение в православната философия на възпитанието”, издание на Варненска и Великопреславска света митрополия, вече е достъпен и на български език. В първата вечер (19 септември) митрополит Амфилохий ще говори по темата на форума – „Православното възпитание на младите хора”, и ще бъдат представени неговите събрани съчинения.
 

Днес виждаме претенции от всички посоки за възпитанието на децата – предлагат се всевъзможни решения, формират се сдружения и общности в защита на едни или други ценности. Виждаме ли обаче такова решение в християнското възпитание? Виждаме ли в него възможен път за израстването на нашите деца като достойни личности, носещи в себе си традиционният дух на християнските и семейни ценности? Съдействаме ли на младите хора за формиране на младежка християнска общност, в която те да намират своето място? Даваме ли им възможност да черпят от многовековния опит на Църквата, когато правят своите избори, и показваме ли им нашия личен пример в това? Как без морализаторство и натрапване младите хора да опознаят православната вяра, църковния живот и българската християнска традиция, и да ги приемат в своя живот?
 

От 19 до 25 септември от 18 часа в пленарната зала на община Варна ще се проведат дискусиите по тези и други въпроси.

 

Коментари

Новини Варна