IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
14:17 | 29 ноември 2019
Обновен: 17:33 | 28 март 2024

На Капитан Петко Войвода е посветен календара „Стара Варна 2020“

Поводът са 175 години от рождението на легендарния герой

По материала работи: Слав Велев
На Капитан Петко Войвода е посветен календара „Стара Варна 2020“

И през следващата година варненци ще гледат от стените си едно истинско календарно бижу, което с размах и достойнство ще продължава да тежи на мястото си и след изтичането на 31 декември, 2020 г. Заслуга за това има за пореден път най-известният хаджия в региона - Ламбрин Сотиров - човекът, събрал купища история и култура в музея си “Стара Варна“.

 

„Тази година се навършват 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода, разказа Хаджи Ламбрин Сотиров . Затова решихме да посветим този календар на неговата памет и дух, който е с нас и сега. Затова нарекохме календара „Победителят на времето“. Той показва стара Варна по времето когато Капитан Петко Войвода е вървял по тези улици, пил е кафе в кафенетата, пеел е песни в двора си и се е радвал на свободна България. Неговият дух остава с нас завинаги. Той е много светъл пример за истински българин, спасител на народа си. В календара, освен неговите портрети е и снимката на Гарибалди, който е негов учител по отношение на военна дисциплина и свободолюбиво мислене. Когато Капитан Петко Войвода се прибира от Италия, той започва  с десеторно по-големи сили да върши своята мисия тук в България, спасявайки десетки хиляди българи от смърт. С това той остава в народната памет – като един легендарен  спасител. В същото време е бил скромен, вежлив, учтив и безумно смел. Въпреки разностранната му дейност на Освободител, това, което трябва да вземем от него е отношението към свободата. Свободата, която е над всичко и заслужава всяка една  жертва, за да може следващите да живеят по-добре“.

 

В календара по естетически начин са намерили място фотографии на стара Варна, на Капитан Петко Войвода, както и изказвания на негови съвременници, в които ще прочетем много за характера на обичания български герой.

 

Ламбрин Сотиров анонсира предстояща експозиция, посветена на легендарния войвода. „Съвместно с Тракийското дружество „Капитан Петко Войвода“ на 18 декември ще открием изложба, посветена на него. След като бъде видяна от варненци, ще обиколи всички тракийски дружества в страната, а през лятото, в края на август ще я покажем на 25 000 души на фестивала на носията в Жеравна“.

 

Запитан какво от духа и достойнствата на легендарния войвода липсва на днешните управници, историкът подчерта: „Честност, щедрост и умението да разпределяш. И да спрат да  повтарят „Този не е наш“! Ако някой работи добре, значи е наш – без значение дали е член на партия или не е. „Този не е наш“ трябва да отпадне от политическия речник и да припознаем способните българи като наши!

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Местят единствената българска подводница от Варна в Белослав (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна