Военноморският музей във Варна представя най-новите си експонати в дарителска изложба
Експозицията включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, техника и снаряжение
Публикувана: 2 Dec 2019 | 14:48

На 5 декември (четвъртък) от 11 часа във Военноморския музей ще бъде открита традиционната годишна изложба „По пътя към морската история 2019“, която представя постъпилите през годината дарения в музейният фонд.

 

Експозицията включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, техника и снаряжение. Сред експонатите се отличават рядък немски подводничарски знак от периода на Първата световна война, какъвто са имали някои от първите български подводничари, преминали подготовката си в Германия, прибор за управление на стрелба – част от оборудването на военни кораби в края на ХХ век и модел на китайски кораб тип „разрушител“.

 

Посетителите ще имат възможността да видят мъжки и дамски униформи на офицери от военния флот, на служители на СО „Воден транспорт“ и МВР, използвани в различни периоди от новата история.

 

Сред тях са униформи на адмирал Васил Янакиев, командвал флота от 1972 г. до 1990 г., и на капитан далечно плаване Ангел Прокопиев.

 

Историята на военноморския флот и водния транспорт е допълнена с любопитни снимки, документи и отличия.
Изложбата „По пътя към морската история 2019“ може да бъде разгледана във Военноморския музей до края на февруари 2020 г.

 

Черно море
 

Коментари ( 0 )