IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
17:36 | 1 януари 2020
Обновен: 04:41 | 28 март 2024

20-те филма за празниците

Вижте кои са те

По материала работи: Борис Проданов
20-те филма за празниците

Независимо дали сте преяли толкова, че да не можете да мръднете от дивана, или просто се нуждаете от почивка от непрестанни разговори с близките, няма нищо лошо да се настаните с купа пуканки пред екрана и да се позабавлявате с малко празнична кино класика.

 

Ето най-добрите 20 предложения за филми, които да гледате по празниците – списък, съставен от кинокритикът Александра Полард за „Индипендънт“.

 

„The Santa Clause“ (1994)
Изиграният от Тим Алън Скот Калвин случайно убива Дядо Коледа (приятно, лекомислено начало на семеен филм) и се налага да заеме неговото място. Отначало отказва – но когато косата му побелява, брадата и коремът му порастват за една нощ и децата започват да прииждат към него с техните списъци с желания, той с неохота облича мантията. Една по-странна и по-мрачна история за Коледа, но е приятна за гледане.

 

„The Apartment“ (1960)
Писателят и режисьор Били Уайлдър създава „ The Apartment “, шаржов, но добре премислен филм с най-добрите в кариерата им изпълнения на Джак Лемън и Шърли Маклейн.

 

„Miracle on 34th Stree“ (1994)
Независимо дали смятате този филм за скъпоценно бижу или за обида към оригинала от 1947 г., е трудно да се спори с превъплъщенията на Ричард Атънбъро в ролята на Крис Крингъл и Мара Уилсън като откровено циничната Дори.

 

„The Holiday“ (2006)
Филмовият редактор Аманда (Камерън Диас) и сватбената агентка Айрис (Кейт Уинслет) сменят домовете си на Коледа в опит да избягат от ужасния си любовен живот. Тази класика на Нанси Майерс е малко предсказуема, но е топла и остроумна със странен, но сладък втори план.

 

„Rare Exports: A Christmas Tale“ (2010)
Причудлива и страховита история за произхода на Дядо Коледа, този финландски фентъзи ужас, разказва за група от местни жители на Лапландия, които се натъкват на тайната на Дядо Коледа. Да кажем, че той не е любезният, доброжелателен старец, койгото познаваме и обичаме, би било подценяване. Да се каже повече би било разваляне на заплетеното забавление.

 

„Happy Christmas“ (2014)
Този нискобюджетен, изцяло импровизиран филм от актьора-режисьор Джо Суонбърг е занижен и недооценен скъпоценен камък. Анна Кендрик е харизматична като безотговорна двадесет и нещо годишна жена, която влетява неканена в живота на по-големия си брат Джеф (Суонбърг), но тайното оръжие на филма е блестящото нюансирано изпълнение от Мелани Лински.

 

„White Christmas“ (1954)
Преработена версия на заглавната песен, която Бинг Кросби представи в Holiday Inn преди повече от десетилетие. Дани Кей е в ролята на амбициозен забавляващ заедно с Кросби.

 

„The Bishop’s Wife“ (1947)
Базиран на роман на Робърт Нейтън от 1928 г. Кари Грант е може би най-очарователният ангел, който някога е виждал синия екран. Приемайки човешки облик, за да помогне на борещ се епископ (Дейвид Нивън) и разрушения му брак, героят на Грант, Дъдли, случайно се влюбва в Джулия (Лорета Янг). Той обаче е ангел, а не разбивач на женски сърца и всичко се се случва за капак на Бъдни вечер.

 

„Die Hard“ (1988)
Каквато и страна да вземете в адския дебат дали това всъщност е коледен или новогодишен филм (Брус Уилис смята, че не е), е трудно да се отрече, че „Die Hard“ е перфектен екшън филм. Това, че се случва на Бъдни вечер и има реплики като: „Сега имам картечница, хо-хо-хо“, го прави идеален за празника.

 

„A Christmas Carol“ (1999)
Направени са около сто екранизации на емблематичната новела на Чарлз Дикенс, в която стар скъперник променя мисленето си, след като се среща с призраците на своето коледно минало, настояще и бъдеще. Въпреки че този филм, направен за телевизия, е далеч от постиженията на най-известната си версия, той е един от най-добрите – благодарение на перфектното превъплъщение на Патрик Стюарт и Ричард Е. Грант.

 

„Meet Me in St Louis“ (1944)
Джуди Гарланд е завездата в тази музикална комедия. Топъл, очарователен филм. Той е отговорен и за една от най-добрите коледни песни, правени някога: “Have Yourself a Merry Little Christmas”.

 

„Home Alone 2: Lost in New York“ (1992)
Истина е всеобщо призната – че това първо продължение на известната поредица е изненадващо прекрасно. Разбира се, той следва почти същата формула като оригинала и просто премества действието в Голямата ябълка, но с печеливша за празниците формула и с Маколи Кълкин все още на борда (той разумно се оттегли след това), е трудно да не го харесаш. Ако след празничното веселие, искате да продължите в същия дух, забавлявайте се с краткия коментар на Доналд Тръмп.

 

„Carol“ (2015)
Сърдечна афера: Руни Мара и Кейт Бланшет като любовниците Тереза и Керъл в адаптацията на романа на Патриша Хайсмит от 1952 г. Работничката в универсален магазин Тереза (Руни Мара) се влюбва в мистериозна по-възрастна жена (Кейт Бланшет) в началото на Коледа.

 

„Love Actually“ (2003)
Излъчвана безумно често по новогодишните празници, но все още обичана безкрайно, тази романтична комедия е ценна с изпълненията на Хю Грант, Ема Томпсън, Алън Рикман и Лиъм Нийсън.

 

„Gremlins“ (1984)
Има три прости правила, за да се предпази един гремлин от унищожение: не го излагайте на светлина, не го мокрете и никога не го хранете след полунощ. Естествено, че в хода на този коледен комедиен ужас, и трите правила са нарушени. Последващият хаос създава стихийни ситуации.

 

„The Muppet Christmas Carol“ (1992)
Спазвайки духа на оригиналната история, мъпетите добави нотка на лекомислие към усещането за приятен семеен филм.

 

The Snowman (1982)
Въпреки че тази красива, безсловесна анимация не е широко известна извън Великобритания – тя е излъчена първоначално на тогавашния новоизлюпен Канал 4 през 1982 г. и след това ежегодно, тъй като заслужава 26 минути от времето на всеки. Историята се върти около младо момче и оживял снежен човек. Завършва със спиращ дъха рфинал, докато двойката прелита над заснежените равнини на Англия.

 

„Elf“ (2003)
Елф с участието на Уил Фарел се смята за един от най-добрите коледни филми. Тази приказка, в която един от елфите на Дядо Коледа (Уил Фарел) открива, че той всъщност е човек и тръгва към Ню Йорк за да намери баща си, би могла да бъде силно досадна, ако не беше талантът на Фарел. Подкрепена от силните изпълнения от Джеймс Каан, Мери Стийнбъргън и Зоуи Дешанел, Елф успява да бъде едновременно самоосъзнаващ и предизвикателно циничен.

 

„Home Alone“ (1990)
След като се радва за известно време на необмислената фантазия на всяко дете – „Накарах семейството си да изчезне“, героят Кевин на Маколи Кълкин, когато семейството му случайно заминава на почивка без него – след това незабавно променя поведението си, справяйки се с двама мрачни престъпници. Представя някои от най-изобретателните и изненадващо насилствени техники за самозащита, които някога сте виждали.

 

„It’s a Wonderful Life“ (1946)
Наистина, в около 120 минути от този 130-минутен филм всъщност животът изобщо не е прекрасен. Всъщност, тази приказка за банковия чиновник с късмет (Джеймс Стюарт), отведен до ръба на самоубийството, преди ангел-стажант да му покаже какъв би бил светът без него (много по-лош), е дълбоко емоционално изпитание. Но също така е топъл, забавен, утвърждаващ живота, и заслужено заема своето първо място сред класиките.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна