IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
17:14 | 26 февруари 2020
Обновен: 18:11 | 24 април 2024

Оригиналните знамена на българското опълчение вече са във Варна

По препоръка на здравните власти няма да има вход свободен във Военноморския музей на 3 март заради нарасналата опасност от разпространение на коронавирус

По материала работи: Пламен Янков
Оригиналните знамена на българското опълчение вече са във Варна

На 28 февруари (петък) от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния военноисторически музей.

 

Посетителите на музея ще имат възможност да видят три от петте оригинални знамена на Българското опълчение, пренесли през десетилетията стремежа към постигане на желаната свобода. Това са знамената на 1-ва и 5-а опълченска дружина, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Третото знаме е известно като знамето на Горнооряховските въстаници. Ушито за Априлското въстание, то е връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война и се развява в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението и трите знамена участват във войните за национално обединение.

 

Изложбата „Знамена на свободата“ ще гостува във Варна до 26 март.

 

Музеят работи с обичайното си работно време от 9.30 до 17. 30 часа от вторник до събота. По препоръка на здравните власти няма да има само вход свободен на Трети март заради нарасналата опасност от разпространение на корона вирус в Европа и обичайното струпване на много хора във вътрешните експозиции в дните на отворени врати.

Коментари

Новини Варна