IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
11:19 | 19 март 2020
Обновен: 23:38 | 25 април 2024

Рисуване, занаяти и конструиране онлайн подготви ОДК Варна

19 от школите работят в условията на дистанционно обучение

По материала работи: Юлиян Атанасов
Рисуване, занаяти и конструиране онлайн подготви ОДК Варна

19 от школите на ОДК във Варна работят в условията на дистанционно обучение. Четири от  направленията направиха свои странички във Фейсбук и предлагат занимания за всички деца от 6 до 9 г., които имат желание да се обучават по рисуване, приложни изкуства, конструиране и етнографски занаяти. Това каза Монка Николова – директор на Общнски детски комплекс. Тя е дала указания за работа от къщи при спазване на всички мерки за безопасност и децата продължават заниманията си от вкъщи. Единствено богословите, театралните и спортните  школи и една балетна школа не работят поради спецификата на заниманията и необходимостта от живо участие. Всички останали – приложни изкуства, литература, кино, фотографски занимания работят, при това с голям интерес.

 

„За мен бе изненада и колегите ми надхвърлиха моите очаквания, че само за два дни структурираха своите занимания така, че функционират, участват в живи дискусии, дават идеи и виждат плодовете от труда си, каза Монка Николова. Докато в образованието се ползват готови виртуални класни стаи, ние тук разботим с авторски индивидуални програми и чест прави на колегите, че така бързо съумяха да се преструктурират съобразно новите условия. Бях притеснена как ще продължим, а след това – изумена от невероятната активност, която виждам в дистанционна среда. Нещо повече, може да се  каже, че в условията на борба с коронавируса, може да се родят идеи, които при обикновени обстоятелства на деца и преподаватели не биха им хрумнали”, каза още директорът на ОДК.

 

Четирите школи, които отвориха допълнително виртуални врати за всички деца от 6 до 9 г., са за обучение по рисуване, приложни изкуства, конструиране и етнографски занаяти. Какво е нужно? Достатъчно е децата или техните родители да харесат обособените групи във Фейсбук. Там преподавателите от ОДК ще осъществяват с тях видеовръзки, ще им поставят задачи, ще правят упражнения, и ще им дават напътствия за по-лесно усвояване на материала.

 

Фейсбук групите на школите са:

 

Дистанционна школа по изобразително изкуство „Импресия“ - (понеделник – петък) от 16 до 19 ч.

 

Дистанционна школа по етнография и народни занаяти „Творилницата“ – (понеделник – петък) от 16 до 19 ч.

 

Дистанционна школа по конструиране „Сръчни ръце“ – (вторник - петък) от 14 до 17 ч.

 

Дистанционна школа по изобразително и приложно изкуство „Палитра“ – (понеделник - петък) от 16 до 19 ч.

Това е още една от инициативите за осмисляне на свободното време на децата, която ще бъде в помощ и на техните родители по време на извънредното положение. „И през това ще минем, надявам се скоро да отмине и пожелавам на всички да са здрави”, каза на финала Монка Николова.

Ели Маринова

 

Четете още:Българчета от цял свят гледат приказките на Варненския куклен театър

Коментари

Новини Варна