IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
08:04 | 27 март 2020
Обновен: 12:14 | 16 март 2024

Отбелязваме Международния ден на театъра

Датата 27 март е избрана през 1961 г. на конгрес на Международния театрален институт

По материала работи: Борис Проданов
Отбелязваме Международния ден на театъра

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.
 

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.
 

За първи път в историята на театъра, обаче, театралните представления масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус. Това дава възможност на изкуството да привлече повече почитатели.

nova.bg

 

 

Коментари

Новини Варна