IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
10:40 | 16 май 2020
Обновен: 18:18 | 24 април 2024

„Арии от Балкона“ звучат тази вечер в центъра на Варна

Операта започва точно в 18 часа на площад "Независимост"

По материала работи: Слав Велев
„Арии от Балкона“ звучат тази вечер в центъра на Варна

Романси и канцонети от терасите на Варненската опера, ще звучат на живо тази вечер на площад "Независимост" в центъра на морската столица. Точно в 18 ч. солистите на Държавна опера – Варна, Ирина Жекова – сопран, Гео Чобанов – бас и Пламен Димитров – баритон в акомпанимент на пиано от Жанет Бенун, ще започнат своите повдигащи духа изпълнения.

 

Вторият съботен площаден концерт е под името „Арии от Балкона“.

 

Ще прозвучат любими арии и дуети от „Дон Жуан“ на Моцарт и „Любовен еликсир“ на Доницети. Ще има и испанска страст с „Ла спаньола“ от Винченцо Ди Киара, и оперетна приповдигнатост с моменти от  „Холандската женица“ на Имре Калман. Ще чуем и задушевния руски романс с „Я встретил вас“, а и един от романсите-химни на руската емиграция, създадената от Борис Фомин през 1920 г. „Дорогой длинною“.

 

Финалът ще дойде с искрящата неаполитанска канцонета „Фуникули, фуникула“, написана през 1880 г. от Луиджи Дендза специално за първите дни на техническото чудо от ония времена - фуникулера, който изкачвал туристи от подножията до върха на Везувий. С много усмивка, изпълнителите ще предадат посланията за радост от живота от високата точка на Балкона на емблематичната сграда на Варненския театър.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна