IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:10 | 17 май 2020
Обновен: 22:31 | 14 март 2024

Крепостта Овеч отваря официално на 1 юни

На практика провадийското кале не е било затворено обаче

По материала работи: Слав Велев
Крепостта Овеч отваря официално на 1 юни

Ударна подготовка на Крепостта Овеч извършва в момента община Провадия, в очакване на туристи през летния сезон, каза за Радио Варна Антоанета Георгиева, главен специалист дейност "Култура" в общината. Крепостта ще отвори официално с вход на 1 юни. Вече е окосена тревата на платото, извършено е обезпаразитяване, почистени са и двата достъпа до крепостта, а пътят, по който се стига с кола или автобус почти до горе, е в много добро състояние, каза още Георгиева.

 

Макар официалното отваряне да е планувано за 1 юни, на практика крепостта Овеч не е затваряла. И в момента тя е достъпна за посетители, установи проверка на Moreto.net.

 

От тази година Крепостта Овеч се стопанисва от общината, а не както до сега от Историческия музей в Провадия, който се грижеше за обекта повече от 6-7 години. Налага се, защото обектът изисква много грижи, нужен е и по-голям финансов ресурс за поддръжката му, а музеят нямаше тази възможност, допълни Антоанета Георгиева. Сега ще бъде назначен специален екип за обслужване на туристическия поток.

 

Касите за туристи ще заработят от 1 юни, като цената на билета ще е 4 лв. за възрастни, а за деца, пенсионери и хора с увреждания – 2 лв. Ще има и гид, който при желание на туристите ще разказва за историческото място. Работното време ще е от 8.30 до 19.30 часа, като на първо време се предвижда да има един почивен ден – понеделник, но при добра организация ще се работи всеки ден. Жители на Провадия няма да заплащат вход.

 

Много нововъведения е планирала да осъществи община Провадия на Крепостта Овеч, каза още Антоанета Георгиева. Ще бъде изцяло обновена вишката, от която се извършваше наблюдение на белия лешояд, който гнезди над Провадия. В момента тя не е в добро състояние, но много от посетителите се качват на нея, защото от там се открива гледка във всички посоки. По екопътеките и алеите към крепостта ще има атракциони, а на платото се обмисля и изграждането на още места за почивка с пейки за сядане и навеси.

 

Два пътя има до Крепостта Овеч. Единият е от страната на града, той е пешеходен и с пейки за сядане по него. Другият е извън града /отбивка от пътя за село Добрина/ и по него половината път се изминава с кола или автобус. От там най-често се водят групите с туристи. Най-добре е хората да се качат по единия път, а да слязат по другия, защото така ще видят всички забележителности на това уникално място, каза още Антоанета Георгиева.

Коментари

Новини Варна