IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
17:05 | 29 май 2020
Обновен: 09:09 | 20 април 2024

Варненски артисти с петиция за възстановяване на културния живот

Те настояват за свикване на сесия на Общинския съвет и рестарт на дейностите по фонд "Култура"

По материала работи: Слав Велев
Варненски артисти с петиция за възстановяване на културния живот

Обединение на артисти и културни оператори е стартирало оналайн петиция за възстановяване на културния живот във Варна през 2020 година, научи "Черно море".

 

"Искането е за свикване на задеание на Общинския съвет в града, където да се гласува вече изготвената от Общината и наша работна група актуализация на фонд култура, спрямо създалата се ситуация", уточни режисьорът Александър Николов, който е един от инициаторите на петицията.

режисьорът Александър Николов, по време Международния филмов фестивал "Златна роза" във Варна, Снимка: Фейсбук 

 

Бюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ за тази година е в размер на 29 млн. лева. Близо 3,5 млн. лева от тях са за организиране и финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, като има завишение спрямо миналата година с около 100 хил. лева. Бюджетът за общинския фонд „Култура“, който влиза в това перо, е в размер на 1 млн. лева. В началото на годината се събираха и проектопредложения за прояви по фонда.

 

Първата сесия за набиране на предложения за проекти, трябваше да бъдат реализирани в периода от 1-ви март до 30-ти юни 2020 година. Голяма част от тях вече пропаднаха, други бяха реализирани оналйн. От културната общност в града очакват да разберат дали ще могат да реализират и останалата част от вече одобрените си проекти с общинско финансиране.

 

До момента под петицията са се подписали над 160 човека. Всеки който иска да подкрепи документа, може да го направи ТУК

 

Черно море

Коментари

Новини Варна