IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:56 | 15 юли 2020
Обновен: 18:02 | 15 март 2024

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе през октомври

Редица известни лектори ще вземат участие във форума

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми бе планиран да се проведе от 10 до 13 юни 2020 г. Поради възникналата извънредна обстановка във връзка с COVID 19 фестивалът бе отложен и се планира да се проведе от 8 до 11 октомври 2020 г, съобщи за "ВарнаУтре" директорът на фестивала Илко Раев.

 

През тази година Фестивалът ще премине в три модула под мотото „Агресия, хуманност, кино“.

 

В първия модул са включени филми на Червения кръст и Червения полумесец, както и филми с обща хуманна насоченост. Вторият модул е свързан с дискусии по темата „Агресия , хуманност, кино“ и „COVID 19“.
 

Лекторите, които ще вземат участие по посочените теми, са:

 

Георги Тошев – журналист, режисьор, продуцент, пътешественик.

Горан Благоев – журналист, водещ на предаването „Вяра и общество“

Димитър Недков – писател, журналист

Милен Русков – писател и преводач от английски език

Нешка Робева – общественик

Д-р Цветослава Гълъбова – лекар, психиатър

Проф. Иво Христов – социолог

Татяна Дончева – юрист, общественик

Третият модул включва обучение на доброволци на Червения кръст на тема „Репортажна фотография“.

 

Създаден през 1965 г. в гр. Варна като международен преглед на червенокръстки и здравни филми, фестивалът се превръща в световно събитие през годините до 1991. Организиран от Българският червен кръст, под егидата на Федерацията на Червения кръст и Червения полумесец, Световната здравна организация и ЮНЕСКО Фестивалът получава “А” категория, с каквато са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян, и др.

 

Всяка година в него са участвали между 150 и 170 филми в областта на здравеопазването, помощта и хуманитарната идея от 50 до 70 държави от всички континенти, които са давали възможността на местната публика да се срещне с важни имена от областта на киното, изкуството, медицината и науката.

 

Варненският Фестивал на червенокръстките и здравните филми се превръща не само във филмово събитие, а става средище за обмяна на опит между световни учени медици, национални и международни здравни институции, дейци на Международните Червен кръст и Червен полумесец, световни и родни кинозвезди, режисьори, кинодейци, кинокритици, журналисти, кинематографии и чуждестрании телевизии.

Коментари

Новини Варна