IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:19 | 24 юли 2020
Обновен: 11:30 | 25 април 2024

Кукленият театър с две постановки през уикенда

“Кривото пате” от Елин Пелин ще гледат малчуганите събота, а в неделя историята на двете зайчета “Сиводрешко и Бързобежко”

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Крум Крумов

С две постановки ще зарадва варненчетата и техните родители Кукления театър в града този уикенд.


Любимата на поколения български деца приказка “Кривото пате” от Елин Пелин ще оживее отново на Лятната сцена на кукления театър във Варна тази събота – 25 юли. Представлението за най-малките ценители започва в 18:30.

 

С постановката си Вера Стойкова възкресява хубавата традиция да се разказват увлекателни истории в уюта на домашното огнище. Сценографията и костюмите са дело на Адриана Добрева,а музикално оформление е на Венцислав Марашлиев. В ролите са Емилия Петкова, Евгения Василева, Таня Жекова, Диана Стайкова.

 

Като всяка хубава приказка, и тази започва с “имало едно време….” и продължава с историята на един дядо и една баба, които вървейки в гората, намерили пате с криво краченце и решили “да си го гледат наместо детенце”. Как се променя живота на дядото и бабата, може веднага да се досетите, но за да разберете в какво се превръща патето, отгледано с толкова обич, и какво се случва след това, ще трябва да заемете място сред децата в салона, да затаите дъх и да се пренесете в чудния свят на приказките, родени от игривите пламъчета на домашното огнище. Прекрасната поема на Елин Пелин ще звучи в оригинал, разказвана от актрисата Емилия Петкова, а в забавните, весели случки в къщата на дядото и бабата ще ни въведат актрисите Таня Велянова, Диана Стайкова и Таня Жекова. На фона на хубавата фолклорна музика, още една българска приказка ще ни върне към богатата ни приказна съкровищница.

Сиводрешко и Бързобежко

 

Неделният избор за малките ценители на кукления театър е историята на двете зайчета “Сиводрешко и Бързобежко”. Създаден по едноименната поема на Леда Милева, любим автор на поколения български деца, спектакълът ни въвежда във вълшебната гора, където волно и дружно играят двете зайчета – Сиводрешко и Бързобежко. Но може ли някой само да играе и за нищо да нехае? А какви са плановете на Лисицата, знае ли всичко Свраката или знае, но си трае?

 

На тези и на много други въпроси, отговорите ще намерите, ако сте сред зрителите на “Сиводрешко и Бързобежко” и се потопите в разказа на палавите горски духчета: Дърводъб и Шипков храст. Тяхната весела игра ще ви доведе и до Госката фея, която ще разкрие пред вас чудния свят на горските обитатели.

 

Завладяващата музика на композитора Иван Кръстев, пламенната актьорска игра и прекрасните кукли на Адриана Добрева ще превърнат Сиводрешко и Бързобежко във ваши любими герои.

 

Началният час на спектакъла в неделя – 26 юли, отново е 18:30 часа, на Лятната сцена на Кукления театър.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна