IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
11:48 | 30 юли 2020
Обновен: 04:40 | 27 март 2024

По 4 бона за всеки свободен артист от 3 август

Подкрепата е срещу представен творчески проект

По материала работи: Слав Велев
По 4 бона за всеки свободен артист от 3 август

Новите финансови антикрисизисни мерки в областта на културата за 15 млн . лв обяви министър Банов.

 

Става дума за допълнителни средства в помощ на независимите творци, за 15 млн лева по различни програми, които ще бъдат отворени за кандидатстване от понеделник 3 август.  Това обясни по БНТ министърът на културата Боил Банов.

 

С изключителната подкрепа на правителството и на премиера конкретно, подчерта Банов, тази подкрепа идва съвсем навреме.

 

12 млн ще отидат пряко до всички свободни творци на България. Според министъра те са около 3 хиляди души. Те ще трябва да кандидатстват със самостоятелна изява, която да може да бъде качена онлайн. Изявата може да бъде каквато всеки сам прецени, иска, каквато му е специалността, какъвто му е натюрела, обясни министърът.  И за тази самостоятелна изява ще може всеки един ще получи 4 хиляди лева.  

 

Тези 4 хиляди лева ще стигнат до всеки свободен творец, който е на свободна практика, който не е на трудов договор, подчерта Банов.

 

Просто е нужна изява, тя да е базирана върху  едно единствено условие - да бъде на българска основа.  Това са бълрска поезия, българска литература,  български тестописци, български музикални произведения - това е единственото условие, а иначе има пълна свобода и трябва да бъде качена онлайн, за да бъде видима.

 

Ще има комисии, тк все пак е на проектен принцип тази помощ.  Изисква се автобиография, за да се покаже, че този творец е завършил съответно образование като музикант, актьор или сценограф, за да се покаже, че той присъства в публичното пространство. Трябва да има и кратко описание на проекта.

Коментари

Новини Варна