IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
09:26 | 6 август 2020
Обновен: 18:28 | 24 април 2024

Проучване сочи: Варна е град на традиционно четящи хора

Тазгодишната „Алея на книгата” е към своя край

По материала работи: Ставри Таргов
Проучване сочи: Варна е град на традиционно четящи хора

През средата на юли, в навечерието на единадесето издание на най-голямото пътуващо книжно изложение „Алея на книгата” в град Варна, Асоциация „Българска книга” проведе проучване сред варненци с цел да изследва отношението им към четенето и към формата.

 

Анализът на резултатите откроява Варна като град на традиционно четящи хора - 59% от анкетираните са си закупили поне една книга през последната година, като впечатление прави, че процентът купували книги сред варненци е най-висок при възрастовата група между 30 и 49-годишните от анкетираните.

 

 

Също така на въпроса „Преди колко време сте прочели последната си книга” 44% от участниците в проучването посочват, че са чели в последния месец.

 

 

Проведената анкета разкрива още, че 81% от респондентите, жители на град Варна, смятат, че настоящото място на провеждане на книжното изложение - Ларгото, е подходящо, сравнено с алтернативни локации. 6% са на обратното мнение, а 13% не могат да преценят.

 

 

Изследването показва, че книжното изложение на открито „Алея на книгата” - Варна се радва на популярност сред всички възрастови групи – 77% от жителите на града споделят, че знаят за изложението, като 86% от запознатите с него казват, че са го и посещавали, а 60% от тях – че са си купували и книги от него.

 

Литературният кът, неизменна част от Алеята, който е домакин на срещи с автори, издатели, преводачи, представяния и премиери на книги, също се радва на широко одобрение сред анкетираните, като 89% от тях намират инициативата като полезна.

 


Проучването Отношение на гражданите на град Варна към изложението „Алея на книгата“ е проведено чрез преки полустандартизирани интервюта „лице в лице“ в периода 14 - 18.07.2020 г. сред представителна за пълнолетното население на град Варна извадка от 804 лица на над 18-годишна възраст от „Галъп интернешънъл болкан“ и е поръчано от Асоциация „Българска книга”. Максимална грешка ± 3.5%.  

 

 

Тазгодишната „Алея на книгата” е към своя край - не пропускайте вълнуващия закриващ уикенд на 7, 8, и 9 август! Очакват Ви специални предложения от над 50 български издателства и книгоразпространители, както и Културна програма на Литературния кът със срещи с автограф, събития за деца, премиери и представяния на книги.

 

Работното време на изложението остава от 10:00 до 22:00 часа.

 

 

Културна програма на закриващия уикенд на „Алея на книгата” - Варна 2020:


7.08., петък

 

18:00 часа, Литературен кът

 

    Издателство „Хелиопол” и АНДАРИ представят сборника Български исторически четения 2020 „Наследство Българско“

18:30 - 20:00 часа, Шатра №5

 

    AMG Publishing Ви кани на среща с автограф с Моника Василева, автор на книгите „Изгревът“, „Дневник на необикновената жена“, „Когато Ина срещна Ян“ и „Подари си желаното тяло“. Всеки, който закупи книга на Моника Василева, ще получи послание, ръчно изработено от нея.

 

 

19:00 часа, Литературен кът

 

    Издателство „Хелиопол” представя книгата „Хранене, дишане и сексуална култура”

 

 

20:00 часа, Литературен кът

 

    Представяне на най-новата книга на МИНА - „Карантина”, колекция от фантастични разкази, повечето от които в жанра антиутопия. Разказите са като сънища, оставили спомен от нещо преживяно и лично изстрадано, към който се насочват търсещите изгубената душевност герои. Миговете на пленителен блян биха привлекли всеки любител на фантастичния жанр.


8.08., събота

 

11:00 часа, Литературен кът

 

    ИК „Знаци” представя детската книга „Капчици смях” и стрийт шоу с участието на актьора и автор на книгата Янко Митев.

 

18:00 часа, Литературен кът

 

    Издателство „Хелиопол” представя книгите „Методика за обучение по Иайдо”, автор Леонид Караваев, Кай Сей Кан доджо и „Дзен в бойните изкуства” от Тайсен Дешимару.

 

 

19:00 часа, Литературен кът

 

    ИК „Знаци” представя детската книга „Капчици смях” и стрийт шоу с участието на актьора и автор на книгата Янко Митев.


Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.

 

„Алея на книгата” - Варна се провежда при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна